Ugovor na snazi iako „Batagon“ nije uplatio 43 miliona KM

Ugovor na snazi iako „Batagon“ nije uplatio 43 miliona KM

Ugovor sa „Batagonom“ o prodaji 43 miliona potraživanja Republike Srpske od Fabrike glinice „Birač“ u stečaju još uvijek je na snazi, iako je švajcarska kompanija obustavila uplatu tog novca.

Predstavnici institucija i javnih preduzeća RS potpisali su 22. marta sa „Batagonom“ ugovore o prodaji potraživanja od Fabrike glinice „Birač“ u stečaju, a švajcarskoj kompaniji dat je rok od mjesec dana da uplati taj iznos.

„Ugovor je i dalje na snazi, a uplata se očekuje. Prodavac po ugovoru ima pravo da po isteku 30 dana od potpisivanja raskine ugovor, ali mi to pravo još nismo iskoristili“, rekao je naš izvor i dodao da će se vjerovatno još neko vrijeme čekati stav Vlade i donijeti konačna odluka.

Premijer RS Radovan Višković nedavno je za CAPITAL rekao da je Vlada RS dobila izvode iz švajcarskih banaka da je Batagon“ uplatio 43 miliona KM za potraživanja u Fabrici glinice „Birač“, ali da novac još nije legao na račun.

Međutim, mediji su zatim objavili saopštenje „Batagona“ u kojem je ta kompanija navela da je 19. aprila uplatila 43 miliona KM za potraživanja RS u Fabrici glinice „Birač” u stečaju, ali i da je tu uplatu obustavila.

„Novac je na računu Vlade RS trebalo da bude 24. aprila. O tome je banka i obavijestila Vladu RS. Kako je 19. aprila doneseno rješenje Osnovnog suda u Zvorniku, kojim je Fabrika glinice “Birač” obavezana da “Pavgordu” plati više od 122 miliona KM, narušena su prava „Batagona“ koja proističu iz memoranduma sa Vladom RS. Samo zbog te sudske presude bili smo prinuđeni da privremeno blokiramo uplatu, dok ne sagledamo pravne posljedice takve sudske odluke“, navedeno je u saopštenju.

Sud u Zvorniku je 19. aprila donio rješenje kojim se Fabrika glinice “Birač” obavezuje da “Pavgordu” plati više od 122 miliona KM, a da se izvršenje ovog potraživanja sprovodi preuzimanjem privrednog društva “Alumina”, o čemu smo ranije pisali.

“Batagon” je po nominalnoj cijeni kupio sva potraživanja koja u FG „Birač“ imaju Ministarstvo finansija, Poreska uprava RS, Fond zdravstvenog osiguranja RS, Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje RS, te “Elektro-Bijeljina”, a koja ukupno iznose 43 miliona KM.

Ukoliko dođe do realizacije ugovora, ova firma će preuzeti mjesto Republike Srpske u Skupštini i Odboru povjerilaca FG „Birač“ i kao najveći povjerilac imati najviše glasova u upravljanju ne samo fabrikom, već i njenim kćerkama firmama, poput najvažnije i najprofitabilnije “Alumine” Zvornik.

„Batagon“ se krajem prošle godine pojavio u Republici Srpskoj kada je kupio hotel „Bistrica“ na Jahorini, a pored toga krajem februara ove godine je postao i vlasnik više od 22 odsto bijeljinske Pavlović International Banke.

Close