Vladimir Kovačević: Bilo bi suludo da se ne osjećam ugroženim

Vladimir Kovačević: Bilo bi suludo da se ne osjećam ugroženim

U prostorijama Kluba novinara Banja Luka članovi UO Kluba razgovarali su sa novinarom BNTV i portala Gerila.info Vladimirom Kovačevićem koji je brutalno pretučen prošle nedjelje ispred svog doma u Banjaluci. Nakon sastanka su u izjavi za medije predstavili osnovne zaključke.

Vladimir Kovačević (FOTO: Gerila)

Piše: Mladen Bubonjić/Gerila

Vladimir Kovačević je prisutnima izjavio da se osjeća prilično dobro. Nada se da neće biti težih fizičkih posljedica, ističe da će mu rane zarasti. Međutim, navodi da ima jake vrtoglavice. Podsjeća da su mu dok je bio u bolnici rađeni brojni nalazi, prvi je pokazao malo nagnječenje mozga, drugi CT nalaz je pokazao da je nagnječenje u povlačenju. Naglašava da je psihički u redu. Međutim, nije mu sevejedno, ali idemo dalje, kako je naglasio.

Na pitanje novinara kako komentariše istragu, Kovačević je rekao da je teško prognozirati ishod. Nada se da će završiti pozitivno. Naglašava da ne bi bilo fer da govori o detaljima o detaljima jer zna da ljudi predano rade na slučaju, na čemu im je zahvalan, kako kaže. Zahvaljuje se osoblju UKC RS, posebno nemedicinskom osoblju ali i rukovodstvu. Naglašava da na to ima pravo jer je njihov najveći kritičar ali treba ih pohvaliti kada rade odličan posao. Zahvaljuje se i novinarima u RS, BIH, zemljama bivše Jugoslavije i Evrope, svi su stali na noge. Nažalost, kako ističe, moralo se desiti nešto ovako da se svi ujedine. Posebna zahvalnost ide drugaru iz Makedonije koji je alarmirao makedonsko udruženje novinara koje takođe ima velikih problema, kako ističe Kovačević.

Što se tiče bezbjednosti, Kovačević je odgovorio da je teško dati odgovor na to pitanje. Nekad se osjeća bezbjednim, nekad ne. Ističe da bi bilo suludo reći da se ne osjeća ugroženim. U principu ne osjeća se direktno ugroženim i uplašenim, kako ističe, ali tu je porodica, djeca, tako da mu nije svejedno.

Siniša Vukelić: Koji novinar ovdje se može osjećati sigurnim?

Predsjednik kluba novinara Banja Luka Siniša Vukelić se nadovezao na pitanje da li se Vladimir Kovačević osjeća bezbjednim i odgovorio kontrapitanjem: da li se ovdje u RS ili BiH bilo koji novinar može osjećati sigurnim?

Predstavio je zaključke sa sastanka. Naveo je da je policija podnijela izvještaj Tužilaštvu. Ističe da je pritisak novinarske zajednice urodio plodom, nastavak istrage bi trebao biti tehnička stvar, kako ističe. Navodi da će pratiti razvoj situacije, svake sedmice će održavati sastanak, pratiće dokle je istraga odmakla i koji su rezultati postignuti.

Naglašava da je sramotno i neprimjereno da neki mediji u RS (misli prije svega na RTRS i ATV) prenesu tekst iz jednog tabloida iz Srbije (Informer) u kome navode da je Vladimir Kovačević dobio veliki novac od nekih stranih organizacija. Postavlja pitanje da li je trebalo da neki lopov dođe na kućni prag Kovačevića i da ga prebije zbog toga. Apeluje na kolege da  prestanu prenositi nepotpisane tekstove, izmišljene tekstove. Na taj način se crtaju mete na leđima novinara. Navodi da je sramotno za medije koji su odlučili da šire laži i manipulacije.

U nastavku je izjavio da se Klub novinara konsultuje sa pravnicima i da će podnijeti krivične prijave protiv visokopozicioniranih članova vladajućih partija koji odobravaju i podstiču na prebijanje novinara. Poziva ih da prestanu da šire mržnju i strah na društvenim mrežama. Naglašava da to neće tolerisati.

Na pitanje novinara da li će prijave biti protiv NN lica, Vukelić je naglasio da neće biti protiv NN lica, nego protiv potpisanih lica koja se ne libe da odobravaju napade na novinare.

Što se zakonskih promjena koja bi regulisala napade na novinare tiče, Vukelić je podsjetio da Klub novinara šest godina radi na promjeni krivičnog zakona da se uvede odredba da napad na novinara predstavlja napad na službeno lice. Inicijativu SNSD-a je okarakterisao kao licemjernu. Naglašava da su do sada slali zvanične dopise i prijedloge i da je Parlament RS uvijek odbacivao njihove prijedloge. Podvalači da čak niko od opozicije nije smatrao za shodno da uloži amandman čime su i oni podjednako odgovorni. Pozdravlja ako političari žele da promjene taj zakon što bi dovelo do preventivnog i bržeg djelovanja.

Što se tiče daljih koraka, navodi da do kraja sedmice očekuju konkretne rezultate šta se desilo. Naglašava da ga ne zanima ko je nadležan i odgovoran za istragu, svi treba da se posvete otrkivanju napadača na Vladimira Kovačevića. Zabrinjava ga da važne dokaze nije otrkrilia policija, nego Kovačevićev otac koji je u blizini našao palicu kojom je Vladimir Kovačević napadnut. To zaista stvara sumnju da se slučaju pristupa površno, kako je naveo Vukelić. Nada se da će odgovorni u policiji odgovarati za previd.

Close