Vozilo hitne pomoći u Ljubinju predmet političkih prepucavanja

Vozilo hitne pomoći u Ljubinju predmet političkih prepucavanja

Vozilo hitne pomoći, koje je donacija Vlade Srbije ljubinjskom Domu zdravlja, obećano je još u oktobru prošle godine, no, ono još uvijek nije stiglo u Ljubinje. Dok jedni smatraju da neće ni stići i da je sve bilo dio predizborne predstave, iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske uvjeravaju da će uskoro biti isporučeno. Neki su, pak, netom pred izbore tvrdili da su vozilo preuzeli iako to nisu uradili.  

Suzana Milutinović i Božo Ćuzulan (FOTO: Fejsbuk)

Naime, 5. oktobra 2018. godine, samo dva dana prije opštih izbora u BiH, na zvaničnoj Fejsbuk stranici ljubinjskog SNSD-a objavljeno je kako su kandidatkinja SNSD-a za poslanicu u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) iz ove opštine Suzana Milutinović i predsjednik ljubinjskog SNSD-a Božo Ćuzulan “preuzeli poklon koji je namijenjen svim građanima Ljubinja”. No, to se nije dogodilo. Vozilo u ljubinjski Dom zdravlja nije stiglo ni pet mjeseci nakon toga, a objava “OBEĆANO – ISPUNJENO” obrisana je sa stranice.

Objašnjenje zašto je objava obrisana i zašto je baš pred izbore saopšteno da je vozilo preuzeto, a nije, nije želio da nam da predsjednik ljubinjskog SNSD-a Božo Ćuzulan.

“Kada stigne vozilo, obavijestićemo vas”, kazao je kratko Ćuzulan, potvrdivši da objave o tome da su preuzeli vozilo nema na Fejsbuku.

Da je donacija neupitna Milutinović je potvrdila 5. oktobra i u izjavi za medije koju je prenijela lokalna Herceg televizija. U izjavi za “Direkt” pojašnjava da su najprije trebali odmah preuzeti vozilo, ali da su im iz Ministarstva zdravlja javili da će ministarstvo na sebe preuzeti obaveze administracije i da ga, ipak, ne mogu preuzeti odmah.

“Kad je bio prijem bolnice Srbija, mi smo pozvani na taj događaj. Tu je bilo šest vozila hitne pomoći. Nama je rečeno da ćemo dobiti to vozilo, najprije su nam iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite rekli da krenemo sa vozačem, a onda su nam, dan prije, rekli da ne vodimo vozača, jer će ministarstvo preuzeti obavezu sređivanja svih papira, da trošak ne bi padao na Dom zdravlja ili Opštinu. Za svaki aparat koji se nalazi u vozilu potrebno je izvršiti atest, svi aparati su od različitih firmi, pa je procedura duža. Mi to čekamo sada”, tvrdi Milutinović.

Uz neistinu da je vozilo preuzeto, u objavi je stajao i poziv za izlazak na izbore, pa SNSD-ovi politički neistomišljenici smatraju da je u pitanju predizborna zloupotreba i manipulacija biračima.

“Hvala predsjedniku Miloradu Dodiku koji je prije par dana na tribini obećao pomoć DZ Ljubinje iako je naša Suzana Milutinović smjenjena sa rukovodeće pozicije i postavljen kadar druge partije. SNSD ovim dokazuje i pokazuje da je partija koja brine i brinuće o svim realnim potrebama stanovništva. Mi radimo, mi ne trošimo vrijeme na gluposti! I tako će uvijek biti! Veliko hvala predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću na donaciji i inicijatoru ove ideje gospodinu Miloradu Dodiku. Prekosutra je veliki dan za sve nas, izađite na izbore i dajte glas onima koji zaslužuju da budu pobjednici”, stajalo je u objavi na Fejsbuku pod nazivom “OBEĆANO – ISPUNJENO”.

U ljubinjskom SDS-u sumnjaju da će vozilo stići u ovu opštinu, pa su na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici, pod nazivom “OBEĆANO – SLAGANO”, objavili da je u pitanju laž.

“Još jedna laž u nizu... Ni nakon 5 mjeseci vozilo nije stiglo u ljubinjski Dom zdravlja, a to što su pobrisali vijest sa svoje FB stranice je znak da nikada neće ni stići! Možete brisati vaše objave, ali ne možete pamćenje Ljubinjaca”, stoji u objavi.

No, da nije sve laž, uvjeravaju u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske. Za “Direkt” preciziraju kako je Vlada Srbije tek 18. januara 2019. godine donijela zaključak o ustupanju na poklon, a Vlada Srpske donijela zaključak o prihvatanju donacije 7. februara, da bi Ugovor o poklonu između dva ministarstva bio potpisan 28. februara 2019. godine.

“Radi se o specifičnom, namjenskom vozilu sa medicinskom opremom, čija je procedura uvoza i plaćanja uvoznih dažbina u toku. Vozilo će biti isporučeno Domu zdravlja Ljubinje u što skorijem roku. Sanitetsko vozilo ukupne vrijednosti 95.572,33 KM sa PDV-om, značajna je donacija Vlade Republike Srbije, koja će doprinijeti kvalitetu usluga za pacijente ovog doma zdravlja, ali i ostalim zdravstvenim ustanovama koje su dobile ovu donaciju”, navedeno je u dopisu Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

Direktorka Doma zdravlja u Ljubinju Svjetlana Vojčić kazala nam je ranije da je niko nije obavijestio o cijeloj proceduri nabavke vozila te da ne zna dokle je to došlo.

Ništa upućeniji nije bio ni načelnik opštine Ljubinje Darko Krunić koji je na posljednjem skupštinskom zasjedanju informacije o donaciji zatražio od SNSD-ovog odbornika Boža Ćuzulana, no, odgovor nije dobio.

Bilo kako bilo, u ljubinjskom Domu zdravlja nadaju se novom vozilu, budući da su im postojeća dotrajala. Time bi bila i stavljena tačka na politička prepucavanja i optužbe oko sporne donacije, što bi bio problem manje na ljubinjskoj političkoj sceni, posljednjih mjeseci ionako uzavreloj zbog formiranja nove skupštinske većine.

Close