Vukašin Papović - heroj borbe protiv korupcije

Vukašin Papović – heroj borbe protiv korupcije

“Slučaj Papović” pravi je indikator stanja u kojem se nalaze institucije RS, pre svega MUP i Tužilaštvo. Pola godine nakon trijumfalne objave da je Vukašin Papović, falsifikator i ucenjivač, efikasnom akcijom policije uhapšen – muk. Poput vrućeg krompira, nadležnost nad predmetom MUP prebacuje na Tužilaštvo koje se ne oglašava. Izvori “Direkta” tvrde da istraga nije pokrenuta.

 

“Šta stoji iza pretnji upućenih direktoru RiTE Gacko Bošku Kozomari trebalo bi da otkrije policija” - ovom rečenicom, 7. februara, počeo je prilog u Dnevniku 2 RTRS-a. Kozomara je tada rekao da je “pismo izraz primitivizma i nemoći nekih neformalnih krugova kojima je pomrsio konce i koji bi da ospore razvoj RiTE-a Gacko”. Naglasio je da se ne plaši za svoju bezbednost, jer veruje u organe RS i da neće ići iz Gacka dok ne podigne kolektiv.

Sumnjivo lice u ‘apsu

Događaji koji su usledili, posmatrajući sa distance od nekoliko meseci, pokazuju koliko su izjave bivšeg rukovodioca najvažnijeg preduzeća u Istočnoj Hercegovini bile banalne, takoreći, komične.

Policija je opravdala Kozomarina očekivanja i sedam dana kasnije, trijumfalno, na sva zvona, oglasila da je opasno lice koje je pretilo likvidacijom tadašnjem direktoru privedeno k poznaniju prava. Ispostavilo se da se radi o sedamdesetogodišnjem Vukašinu Papoviću, nastavniku likovne kulture u penziji. Mada su generalije Papovića neodoljivo asocirale na hapšenje Đoke, apotekarskog pomoćnika, koje je maestralno opisao Nušić u svom “Sumnjivom licu”, to nije pobudilo ni malo sumnje kod prvih policajaca Hercegovine koji su slavodobitno u javnost istupili tvrdeći da je uhapšeni ozbiljan kriminalac i falsifikator i da će novi detalji uslediti uskoro.

Poput Jerotija, sreskog kapetana, i predstavnici PU Trebinje su depešom i pred kamerama želeli da se pohvale svojom efikasnošću. Tada je rečeno da su kod Papovića “pronađeni određeni pečati određenih hotela, za diplome i tako dalje”. Otkriveno je da je Papović preteća pisma slao i drugim istaknutim funkcionerima – Radovanu Viškoviću, Nenadu Stevandiću i Staši Košarcu. Ovaj poslednji je izjavljivao da “nema sumnje da je definitivno reč o jednoj političkoj pozadini s obzirom na činjenicu ko je sve dobio preteće pismo s jedne strane, s druge strane ovde treba odati priznanje MUP-u i policiji”.

Za čelnike PU Trebinje “Slučaj Papović” vrlo brzo je postao kamen oko vrata, a najavljene nove detalje čekamo gotovo pola godine. Naši sagovornici koji, razumljivo, žele da ostanu anonimnini, saglasni su da su “brzopletom akcijom čelnici PU Trebinje, po svemu sudeći, nesmotreno, u silnoj želji da se dodvore i da steknu simpatije kod onih koji su ih tu i instalisali, ne znajući da je slučaj Papović mnogo više od jedne pretnje sada bivšem direktoru.

"Kad su videli Vukašina, moralo im je biti jasno da je bio nesposoban za ugrožavanje bilo čije sigurnosti. Uhapsili su čoveka i sad se ćuti. Jedna (vreća sa računima op. aut.) je otvorena i kad su videli šta je u njoj, svi su se uplašili. Ne znamo ni ko sve može da se nađe u ostalih šest. Da su znali šta će povući za sobom sigurno ne bi tako postupili”, tvrde naši sagovornici.

Predmet koji niko ne želi

S obzirom na ono što zna i na dokumente koje je sačuvao, po mišljenju naših sagovornika, Vukašin Papović je, kad bi bilo volje, bio najbolje oružje za raskrinkavanje korupcije u vrhu vlasti.

“Vukašinu Papoviću treba podići spomenik za doprinos borbi protiv korupcije i očuvanju RS. Neće nama niko sa strane doći da uništi RS, mi to radimo sami. Nismo mi siromašni, samo puno krademo”, zaključuje jedan od naših sagovornika koji nam je opisao scenu.

“Otvaranju vreća su prisustvovali tužilac, dva inspektora i Papović sa advokatom. Vade dokumente, čitaju imena - tu su svi visokopozicionirani funkcioneri - poslanici, načelnici, direktori preduzeća. Čitaju: 'Petar Đokić' i komentarišu 'vidi, ovaj ima isto ime i prezime kao ministar', a Papović dodaje: 'Jeste, jeste, to je ministar'. Samo su se pogledali i zaćutali. Sada je to u Banjaluci, UKP se bavi tim slučajem”, opisuje naš sagovornik.

Odgovor na pitanje dokle se stiglo u “Slučaju Papović” pokušali smo da dobijemo od pomenute Uprave krim policije, ali su nas u šturom odgovoru uputili na MUP koji je zadužen za informisanje javnosti. Od njih smo, pak, dobili instrukciju da se raspitamo u Tužilaštvu RS jer je predmet u njihovoj nadležnosti. A sa te adrese, do ovog trenutka, odgovor i objašnjenje dokle se stiglo u istrazi, kad bi mogli očekivati podizanje optužnica i protiv koga, nismo dobili. Naš izvor blizak ovim krugovima tvrdi da se na slučaju ništa nije uradilo.

"Dokazi pronađeni kod Papovića su eksplicitni. Za tužilaštvo je to lak posao, ali, očigledno je da ne postoji volja da se raskrinkaju visokopozicionirani ljudi koji su falsifikovali račune i dokumente i tako se, očigledno, čeka da zaborav prekrije i ovaj slučaj", kaže naš sagovornik.

Kao što smo već rekli, u PU Trebinje su ignorisali naše upite i zahtev za intervju koji smo uputili načelniku Žarku Laketi.

Close