Za "Komus" je teret plata omča oko vrata

Za “Komus” je teret plata omča oko vrata

Radnicima komunalnog preduzeća “Komus” iz Gacka poslodavac duguje četiri plate. Osim strepnje za budućnost, otvorenog negodovanja radnika nema. Direktor Aleksandar Maljević za probleme krivi preveliki broj zaposlenih i platu očekuje kada opštini bude isplaćena renta.

Komus je nekada bio dobro preduzeće. Isplaćivala se i 13 plata, slavili su zajedno nove godine i praznike. Ta vremena su već odavno iza njih kaže Mišo Šupić koji je šef voznog parka preko trideset godina.

Bez zameranja, molim

“Nekada smo zajedno sa vodovodom imali 30 radnika. A danas samo Komus ima, mislim, 75. U te dve firme oko 140. Opština je zapošljavala, stranački, dok nije dostignuta cifra da više niko ne može primati platu. Zato se sad niko i ne buni. Neće da se zameraju. Ovde bi dovoljno bilo 30-tak radnika. Pričao sam na poslu sa nekim kolegama, zašto i kome bismo štrajkovali? Građani plaćaju uslugu. Kao i RiTE Gacko. Pa, na kraju, i opština plati svoje. No, to nisu dovoljna sredstva da preduzeće funkcioniše. Ne znamo šta da radimo i kako da rešimo ovaj problem”, priča Šupić.

Radni vek u "Komusu" - Mišo Šupić

Šupić kaže da je sreća da supruga radi, pa nekako funkcionušu od njene plate, mada su izdaci veliki posebno jer izdržavaju dva studenta. Ističe da je veliki broj kolega u daleko nepovoljnijem položaju jer su se oslonili na firmu i podigli kredite kako bi rešili neke životne probleme. Sada su u očajanju.

Za razliku od Šupića koji kaže da mu nije neprijatno da o problemima priča, već mu je neprijatno što platu nema, nekolicina radnika koje smo kontaktirali su odbili javno da govore kako bi izbegli neprijatnosti. Neformalno su nam potvrdili da je firma u rasulu. I oni za nastale probleme krive prvenstveno opštinu. Ipak, dodaju i da je problem dodatno iskomplikovan time što je "jednu sposobnu direktoricu zamenio neko bez radnog iskustva ko je u direktorsku fotelju postavljen odmah nakon odrađenog pripravničkog staža". Umesto da nađe rešenje, on je, po mišljenju radnika, povećao plate i paralisao preduzeće.

Aleksandar Maljević - v.d. direktora "Komusa"

Da su plate povećane priznaje i v.d. direktora Aleksandar Maljević, ali je razlog novi kolektivni ugovor koji je najnižu cenu rada podigao na 140 KM. Mada smo dogovorili sastanak, Maljević je morao na put, pa nam je u telefonskom razgovoru potvrdio da situacija jeste ozbiljna i da je jedino rešenje isplata minimalca.

“Sam Komus ima zaposlenih koliko i komunalna preduzeća u tri susedne opštine zajedno. Nemoguće je, uz povećanje plata koje je nametnuo novi kolektivni ugovor i smanjenje izdvajanja za zajedničku komunalnu potrošnju iz budžeta opštine, firmu održati u plusu. Trenutno je suma za plate na mesečnom nivou povećana za 15 hiljada maraka, što je godišnje 180 hiljada. Sa tolikim brojem ljudi neodrživo je stanje.”

Rešenje vidi u isplati minimalca i nada se da će odbornici na nekoj od narednih sednica odlučiti da se poveća iznos za “Komus”. Inače, sledeće godine ni minimalac firmu neće održati u životu, ocenjuje on.

10 čisti, 20 naplaćuje

Budući da je zima na pragu, a Komus zadužen za čišćenje grada, Mastilović tvrdi da su spremni da reaguju.

“Spremili smo so i pesak, gume za mašine, da danas padne sneg, mogli bismo odmah reagovati. Gorivo ćemo regulisati u narednom periodu”.

Međutim, Mišo Šupić kaže da sutra sneg počne da pada ne bi imali sa čim na ulicu.

“Sve je neispravno. Niti imamo gume, a zbog dugovanja nam na pumpi ne daju gorivo. Izuzev jednog kamiona koji smo kupili, vozni park je toliko star da više na tržištu nema delova za njega. Nemoguće ih je održavati. To su kamioni strari preko trideset godina i takva auta idu u saobraćaj. Radnici na odvozu smeća nemaju kišna odela. Ne dobijaju mleko, a rade sa pepelom. Evo, za razliku od prethodnih, ove godine nema ni bačvica za pepeo, kontejneri će da gore. Nekoliko dana je, recimo, vozač i vozio kamion i kačio kontejnere. Zaposlenih imamo, ali radnika ne. Deset čisti, a dvadeset naplaćuje smeće”, opisuje Šupić situaciju u preduzeću.

Jasno je, na kraju, da najveći deo javnih para namenjen za čišćenje i ulepšavanje grada odlazi na plate zaposlenima. Slična je situacija i ostalim javnim preduzećima i ustanovama koje su se na kraju prošle godine suočile sa nedostatkom para za dohotke. Ipak, strepnja postoji da bi krah “malih” mogao da bude uvertira u pad “velikog” kolektiva u kome je i nedavno, kao rezultat izborne pobede, primljena dodatna radna snaga. Pad “Komusa” ili otpuštanje desetine radnika će pogoditi prvenstveno ove porodice, dok bi krah RiTE Gacko izazvao tektonski poremećaj u regiji. Možda je poslednji trenutak da se misli o tome.

Close