Zašto je Jurošević pušten da se brani sa slobode?

Zašto je Jurošević pušten da se brani sa slobode?

Potpuno neočekivano, puštanjem Slaviše Juroševića da se brani sa slobode, slučaj Slobodana Vasiljevića iz Vlasenice je opet dospeo u žižu javnosti koja se opravdano pita zašto je donesena takva odluka.

vasiljević-napad-jurosevic

Slobodan Vasiljević - Juroševiću je mesto iza rešetaka (foto: RAS)

Slaviša Jurošević je osumnjičen kao organizator pokušaja ubistva Slobodana Vasiljevića iz Vlasenice. Sedmorica njegovih saučesnika je uhapšena već narednog dana, dok je Jurošević, budući da ima dvojno državljanstvo, pobegao u Srbiju. Uhapšen je u Grčkoj prilikom povratka sa letovanja 9. jula gde je u zatvoru bio do izručenja 24. decembra prošle godine. Za razliku od svojih saučesnika koji će iza rešetaka dočekati početak suđenja, Jurošević će se braniti sa slobode.

Tako, naime, glasi odluka Okružnog suda u Istočnom Sarajevu koju je potpisala sudija Zinaida Husić. Njome je naloženo da se Jurošević odmah pusti iz pritvora. Iako se osnovano sumnja da je sa saučesnicima pokušao da ubije Slobodana Vasiljevića na naročito svirep i podmukao način, u obrazloženju dodaju i da se blažim merama od pritvora može obezbediti Juroševićevo prisustvo i eliminisati opasnost od bekstva. Uz to, sud je uzeo u obzir i da je Jurošević otac dvoje maloletne dece, Zato su mu izrečene mere zabrane-napuštanja prebivališta uz oduzimanje putnih isprava i obavezu javljanja policiji.

Slobodan Vasiljević, koji se nakon svirepog pokušaja ubistva neko vreme nalazio u komi, trenutno se oporavlja od posledica napada. Šokiran je odlukom da se Jurošević pusti na slobodu, a posebno činjenicom da ga policija čuva kao neku važnu ličnost.

"Na žalost, to je pravni presedan, nezabeležen u pravosuđu da lice koje je organizovalo kriminalnu grupu, a zatim duže vreme bilo u bekstvu, sud pusti uz neke tragikomične mere", rekao je Vasiljević za Direkt i zapitao da li ima smisla i da li je pravedno da sedmorica napadača ostanu u pritvoru ako se "već njihov vođa šeta na slobodi, a uz to ga i policija čuva".

Sada je na potezu tužilaštvo koje će se na odluku suda žaliti Vrhovnom sudu RS. Vasiljević će kaže, sa svoje strane, pokušati sve da optuženi dobiju zasluženu kaznu.

"Ja ću se prilagoditi novonastaloj situaciji i prema njoj planirati svoje dalje aktivnosti".

Close