Zavrzlame na UIS-u: Studenti protiv asistenta – ko je u pravu?

Zavrzlame na UIS-u: Studenti protiv asistenta – ko je u pravu?

Nakon što je Sofija Tovarović, sada bivša studentkinja odsjeka matematike i fizike Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu, objavila na društvenim mrežama da je zbog niza problema sa asistentom Markom Ćitićem, nakon dvije godine studija, napustila ovaj fakultet i prepisala se na sarajevski Univerzitet, otvorila su se brojna pitanja o dešavanjima na ovom odsjeku.

Sofija Tovarović i Marko Ćitić

Sofija Tovarović tvrdi da Marko Ćitić, koji je asistent na nekoliko predmeta i jedini magistar diskretne matematike na ovom fakultetu, obara studente čak i kada na ispitu tačno urade sva pitanja. Osim toga, ona tvrdi da Ćitić studentima ne dozvoljava da pogledaju svoje pismene radove kako bi znali razloge zbog kojih nisu prošli na ispitu, te da se često dešava da izgubi nečiji rad.

Zbog takvih situacija ona mu se usprotivila nekoliko puta, a posljednji put, kada nije htio da joj pokaže njen rad, kako tvrdi, dobila je otvorene prijetnje.

“Kažem da ću zvati inspekciju ukoliko ne dobijem uvid u svoj rad. Konačno se moj rad pojavljuje, neprepravljen, bez ijedne ispravke, sa sva tri zadatka, dvije dvolisnice. Pitam šta je sporno, Marko mi odgovara da su sva tri zadatka tačna, ali da to nema nikakve veze jer nisam prošla i NIKAD neću. Ponovim tu rečenicu za njim i pitam ga da li je to bio nesporazum ili stvarno tako misli, odgovara mi da tako misli i da ni jedan student nije mogao uraditi ta tri zadatka. Kaže ja sam to morala prepisati ili ko zna šta da sve uradim. Kažem mu da ga lijepo molim da na fin način ovo riješimo, da on nije dežurao na svom ispitu iako je bio dužan, da asistent Papaz nije imao nikakve pritužbe na moj rad, da ga je uzeo bez ikakvih komentara i da sam prva predala rad. Univerzitetski asistent mi otvori vrata, kaže da izađem i da se pozdravim sa polaganjem tog ispita nekoliko godina, a ako naredni put dodjem da će diskutovati sa prodekanom o mom statusu. Pitam da li je to prijetnja, dobijam odgovor DA”, ustvrdila je Tovarović u svom fejsbuk statusu.

Sofija Tovarović

Nakon toga, Tovarović se žalila prodekanu Univerziteta Istočno Sarajevo Vladimiru Vladičiću koji je odlučio da sporni pismeni ispit treba da joj bude priznat, ali joj je kasnije, kako tvrdi, bilo onemogućeno polaganje usmenog.

Zbog svega navedenog, Tovarović odlučila da napusti ovaj fakultet. Između ostalog, ona spočitava Ćitiću i da mijenja termine ispita, a da studente o tome obavještava tako što javlja pojedincima na društvenim mrežama, te da i rezultate ispita “objavljuje” na isti način.

Iste optužbe na račun Ćitića za “Direkt” je iznijelo i četvero Sofijinih sada bivših kolega, ali niko od njih nije želio da to učini javno, imenom i prezimenom. Kažu, još uvijek su studenti, pa se plaše posljedica.

“Iskreno, sve što je Sofija napisala u svom statusu jeste istina jer sam i ja bila jedna od onih što su uradili sva tri zadatka kao iz zbirke/skripte koju nam je sam Ćitić rekao da koristimo da bi, kada smo otišli na ‘uvid’ u radove, rekao kako su greške u zbirci i 'Zadatak nije tačan, to nije tačno rješenje' a odgovor na pitanje 'Pa koje je rješenje zadatka uopšte ako nije ovo što smo i učili?' rekao da nije siguran trenutno i da ćemo ga KAO uraditi nekada, ali to je to. Svi smo bili svjesni tog nepotizma i favoritizma samo smo možda iz neke blesave kolegijalnosti ćutali i trpili”, za naš portal kaže jedna od Sofijinih bivših koleginica.

Ostali sagovornici dodali su da Ćitić “ima običaj da se bez razloga zamjera studentima i da na raznorazne načine sabotira studente i sveti im se”, te da “često sve zavisi od njegovog raspoloženja”.

Asistent Marko Ćitić za “Direkt” odbacuje optužbe koje mu se stavljaju na teret. Tvrdi da je Sofija Tovarović prepisivala na ovom i na drugim ispitima. Na naše pitanje kako to može sa sigurnošću da kaže, on odgovara da je to jasno iz načina na koji je uradila pismeni test. Osim toga, on tvrdi da se i prodekan Vladičić složio sa njim da je Tovarović prepisala, ali da joj je priznao ispit.

“Glavni problem je što djeca dođu i ja im dokažem da su prepisali, onda oni priznaju, a onda odu roditeljima i ispričaju neku desetu priču, onda spreme inspekciju, a fakultet uzmakne, jer ne želi inspekciju i probleme. Prodekan je rekao da misli da je Tovarović prepisala, ali da ne možemo sto posto dokazati, pa je predložio da joj priznamo taj rad da nam ne bi dolazila inspekcija na fakultet, jer bismo imali probleme. Ja sam se složio”, tvrdi Ćitić.

Marko Ćitić

Takođe, on tvrdi da je sve više studenata koji prepisuju na ispitima i da se zbog toga i sam nekoliko puta žalio upravi fakulteta, ali da problem nikada nije riješen.

“Niko nije bio kažnjen, a prepisivanja ima mnogo, godinama. Ja ne znam za te nove tehnike prepisivanja, bubice, telefone, pa ne mogu da ih ‘uhvatim’ na licu mjesta, ali kroz rad vidim da li je neko prepisao”, kaže Ćitić za naš portal.

On je priznao da ne objavljuje rezultate ispita na sajtu fakulteta, a to objašnjava time da je 2016. godine, kada je sajt fakulteta bio u kvaru, izgubio svoju šifru zbog čega više nije u mogućnosti da sam kači rezultate, pa ih šalje studentima u koje ima povjerenja da ih oni okače na Fejsbuk grupu Fakulteta.

Što se tiče problema sa uvidom u radove i njegovog grubog odnosa prema studentima, Ćitić tvrdi da su ove optužbe djelimično tačne.

“Uvijek omogućim uvid u radove, ali dođu djeca i počnu da se svađaju sa mnom, prijete, pa i ja nekad izgubim kontrolu. Dešavalo mi se da ako ne mogu da se dogovorim sa studentom, onda ga pošaljem kod profesora da presudi. Ja sam grub zato što imam toliko iskustva, pregledao sam hiljade radova, i toliko znam kad neko prepisuje, ne može se to sakriti, i onda dođe taj neko i žali se na mene. Ali nisam nikad opsovao ili tako nešto. Svako treba da ima uvid u rad”, tvrdi Ćitić.

Sa druge strane, prodekan Vladimir Vladičić za “Direkt” kaže da nije tačno da niko od studenata koji su prepisivali do sada nije kažnjen, te ističe da su procedure za to vrlo jasne i da postoje jednostavni načini da se navedeni problem riješe.

“Procedura je jasna. Predmetni nastavnik podnosi disciplinsku prijavu protiv studenta koji je prepisivao. Marko Ćitić nikada nije podnio tužbu napismeno protiv nekog studenta, a moguće da nekad jesmo razgovarali o nekim slučajevima. U priči o Sofiji dvije stvari su preskočene. Pored nje su, u roku koji ona spominje, bila još dva studenta koji su imali iste primjedbe kao ona i ja sam kao prodekan reagovao i rekao Marku, iako je sugerisalo da je moguće da je bilo prepisivanja koje je u matematici lako prepoznati, da studenti na licu mjesta nisu uhvaćeni da prepisuju. Ne možemo oboriti studenta ako naslućuješ da prepisuje. Nije sve bilo tačno, kao što je navedeno, ali je bilo za prolaza. Što se mene tiče, tu je priča završena, meni se nije više niko obraćao od studenata, niti od kolega”, objasnio je Vladičić za naš portal.

Takođe, Vladičić kaže da Fakultet svakog semestra sprovodi anonimno anketiranje studenata, na kojima je asistent Marko Ćitić uvijek ocijenjen visokim ocijenama.

“Ovakve stvari, koje su student naveli, nisu nikada pisane u anketama, a uprava Fakulteta bi morala da reaguje u slučaju da je drukčije”, jasan je Vladičić.

Prema tome, na ovaj način i studenti i profesori, odnosno asistenti, imaju načine da utiču na stvari kojima su nezadovoljni.

U međuvremenu, kadra koji završava studije matematike i fizike sve je manje. Konkretno, na odsjek matematike i fizike, te matematike i informatike na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu ove godine upisalo se ukupno devet studenata.

Close