Zbog dugovanja Opštine: Radnici bilećkog "Komusa" u štrajku

Zbog dugovanja Opštine: Radnici bilećkog “Komusa” u štrajku

Radnici bilećkog komunalnog preduzeća „Komus“ jutros su ponovo stupili u štrajk zbog neisplaćenih plata. Ovoga puta, zbog dugovanja Opštine Bileća prema ovom preduzeću, kasne im januarska plata i doprinosi za tri protekla mjeseca. 

Radnica bilećkog "Komusa" (Foto: Direkt/arhiv)

Prema riječima Milana Vučinića, vršioca dužnosti direktora "Komusa", Opština Bileća do sada im duguje oko 100.000 maraka, pa radnicima ne mogu da isplate plate i doprinose, a dobavljačima njihova potraživanja.

"Mi sa Opštinom sklapamo godišnji ugovor o čišćenju ulica i održavanju javnih, zelenih površina, što je oko 27.000 maraka na mjesečnom nivou.  Međutim, opštinski račun bio je u blokadi zbog poreskog duga 15 dana, sve do ovog ponedjeljka, a onda ga je u utorak blokirala banka zbog duga za kredit, pa nismo uspjeli da dobijemo svoj novac", pojašnjava Vučinić za "Direkt".

Od 39 zaposlenih radnika "Komusa" u štrajk je stupilo njih petnaestak, jer su radnici koji obezbjeđuju objekte, kao i radnici gradske kapele jutros morali doći na posao. Štrajk, tvrdi Vučinić, neće biti prekinut sve dok Opština ne isplati novac ovom preduzeću.

"To je zvanični stav Sindikata našeg preduzeća", kaže Vućinić.

Načelnik Bileće Miljan Aleksić za "Direkt" tvrdi da Opština duguje novac svima, jer Hidroelektrane na Trebišnjici (HET) nisu na vrijeme izmirile svoje obaveze prema njoj.

"HET nam duguje pare za dva mjeseca redovne rente. Ne radi Plat, a bile su i vremenske nepogode, pa ne mogu da ih pritiskam da nam isplate to. Banci trenutno dugujemo 60.000 maraka, zbog toga nam je blokirala račun, a radnicima dugujemo jednu platu i jedan mjesec doprinosa", tvrdi Aleksić.

Miljan Aleksić (FOTO: Direkt)

On dodaje da očekuje da će novac stići u roku od dan ili dva, nakon čega će račun Opštine biti odblokiran, a "Komus" dobiti svoja potraživanja.

Close