Zdrav život treba da bude navika

Zdrav život treba da bude navika

Da zdrav život postane navika opredeljenje je ekipe mladih stručnjaka okupljene u školi sporta “Spartakus” u Gacku. U okviru projekta koji se trenutno realizuje, a koji finansira Evropska Unija, nastavljaju svoju misiju kako bi deca i omladina što više vremena provodila u prirodi i fizičkoj aktivnosti.

Univerzalna škola "Spartakus" iz gacka sa Planinarskim društvom "Volujak" realizuje projekat "Zdrav život postaje navika"

Naš cilj je poboljšanje kvaliteta života dece i mladih do 30 godina u opštini Gacko. Projekat smo zamislili tako što ćemo raditi treninge na otvorenom. Pre svega školu trčanja, a realizovali smo i neke aktivnosti koje će učiniti deci boravak u prirodi bezbednim kao što su orjentacija u prostoru i škola prve pomoći. Radionice su im se veoma dopale”, priča za “Direkt” Milan Gutović, profesor fizičke kulture i jedan od pokretača “Spartakusa”.

I trčanje ima svoje "cake"- Milan Gutović na jednom od treninga sa decom u prirodi

Tokom jeseni su, ako vreme dozvoli, planirali klikerijadu i lastišijadu- aktivnosti koje su zaslužne za dobre motoričke sposobnosti ranijih generacija. No, sada su gotovo potpuno iščezle.

Danas ne možemo videti decu da se igraju tih igara, a mislimo da će im to biti zanimljivo”, ističe Gutović i dodaje da se i ta ideja rodila spontano, u razmišljanjima šta bi to mlade danas zainteresovalo i istovremeno bilo korisno za njihov razvoj.

U ovaj projekat uključeno je i Planinarsko društvo "Volujak" iz Gacka čiji članovi već dugi niz godina nastoje da mladima približe prirodne lepote ovog kraja, ali i da ih nauče kako da budu bezbedni u njoj.

U saradnji sa članovima “Volujaka” planiramo radionice na otvorenom u kojima ćemo sticati veštine postavljanja šatora, korišćenja planinarske opreme, ali i boraviti u prirodi, organizovaćemo noćenje, šetnje i izlete. U okviru projekta smo planirali i završnu trku sa preprekama za sve one koji budu kontinuirano u procesu, a to će biti kruna ovog sedmomesečnog projekta”, objašnjava Milan Gutović. Kaže da je ranije bio skeptičan kada su ovakvi projekti u pitanju.

Ali sada vidim da postoje efekti i koristi od njega. Mislim da će benefiti biti veliki, ako polaznici budu kontinuirano u tome”.

Sigurno je da se kroz projekat izgrađuju i oni koji ga sprovode, a od kojih se očekuje da budu i iovativni i krativni, ali i oni kojima je namenjen jer stiču nove veštine, pomeraju granice i proširuju vidike.

Projekat “Zdrav život postaje navika” se odvija u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD2) koji finansira EU, a realizuje UNDP uz podršku opštine Gacko.

Close