Zvanično skinuta naplatna rampa između Trebinja i Herceg Novog: Korak ka boljoj saradnji

Zvanično skinuta naplatna rampa između Trebinja i Herceg Novog: Korak ka boljoj saradnji

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić danas su, na graničnom prelazu Sitnica, ozvaničili skidanje naplatne rampe između Trebinja i Herceg Novog, odnosno BiH i Crne Gore.

Željka Cvijanović i Zdravko Krivokapić (FOTO: Direkt)

„Pred početak turističke sezone možemo da najavimo da građani Herceg Novog i Trebinja, koji imaju najveće benefite ovog trenutka, a i svi koji dolaze na crnogorsko primorje posredstvom ovog puta, neće plaćati putarinu. To je jedna poruka koja je veoma značajna u ovom vremenskom periodu kada moramo da vodimo računa da sve bude jednostavno i jeftino. Isto tako, nadam se da ćemo vrlo brzo uspjeti da četiri granična prelaza koje imamo sa BiH prevorimo u integralne prelaze, od kojih je jedan sa strane Trebinja na Zubce“, rekao je Krivokapić i dodao da će to putnicima obezbijediti minimum čekanja na graničnim prelazima.

Sve će, kaže Krivokapić, ići u korist turista, građana i privrednika, a najavio je da će uskoro na svim graničnim prelazima biti postavljeni i skeneri koji će moći da po skraćenoj proceduri vrše provjeru transporta, odnosno robe koja dolazi iz oba pravca. Takođe, Krivokapić se nada većem broju turista iz BiH u predstojećoj sezoni.

„Ova turistička sezona će biti jeftinija nego do sada. Zabrinulo me to što je pad turista koji iz BiH dolaze u Crnu Goru bio iznenađujući. Nadam se  da će ovim našim pokušajem dragi turisti iz BiH najradije ljetovati ovdje, a pouzdano znam da je najveći broj turista upravo orjentisan na hercegnovsku rivijeru“, rekao je predsjednik crnogorske Vlade.

Predsjednica RS kazala je da je skidanje naplatne rampe u funkciji bolje saradnje, boljeg razumijevanja, ali i olakšica za građane i privredu Srpske.

„Jako cijenim ovaj gest Crne Gore, iz tog razloga sam i sama došla danas ovdje. Mi smo upućeni jedni na druge i ovo je pokazatelj da ta upućenost ne smije da trpi bilo kakvu barijeru. Predstoji nam mnogo rada da popravimo nivo spoljno-trgovinske razmjene, a najveće prepreke su joj ili loša putna infrastruktura ili loša povezanost. Stoga će nam mnogo značiti i najavljena revitalizacija avio linije Banjaluka-Tivat“, rekla je Cvijanović.

Ona je dodala da su ljudi iz RS, pa i BiH, do sada bili usmjereni na crnogorsko primorje, ali da "misli da ima toliko toga što može da se otkrije u Srpskoj", i da, "ako to privlači evropske turiste, zašto ne bismo privukli naše komšije, braću, iz okruženja".

Koncesionaru oko 4 miliona evra iz budžeta Crne Gore

Prema Krivokapićevim riječima, izgradnja ovog puta koncesionara „Univerzal Monte“ do sada je koštala oko 18 miliona evra, a Vlada Crne Gore već je postigla okvirni dogovor sa njim na koji način će ga obeštetiti.

„Koncesionar je putem putarina do sada uspio da dobije oko 13,4 miliona. Naš ministar finansija je uspio da iznos koji dugujemo koncesionaru bude najviše 4 miliona evra, a posebna komisija će, na osnovu kvaliteta i stanja puta, verifikovati da li je to četiri ili manje od četiri miliona. Takođe, koncesionar se obavezao da će uložiti 300.000 evra u popravku dijela puta. Budžet Crne Gore neće ove godine trpjeti bilo kakav iznos u tom dijelu, ali će već početkom sljedeće godine i novim budžetom taj dio biti nadoknađen koncesionaru“, objasnio je Krivokapić.

Close