Bilećani negoduju: Raskopane ulice, a radovima se ne nazire kraj

Bilećani negoduju: Raskopane ulice, a radovima se ne nazire kraj

Iako je rok za završetak projekta septembar ove godine, urađena je tek trećina radova na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže, te na izradi oborinske kanalizacije u centru Bileće. Mašine „Eko-euro tima“ iz Krupe na Vrbasu, koji je izvođač radova, napustile su opštinu prije nešto manje od mjesec dana, a ulice su ostale raskopane, zbog čega Bilećani negoduju. Osim toga, slijedi veoma kišni period godine, što će izvjesno pogoršati situaciju na ovim saobraćajnicama i otežati završetak projekta.

Raskopane ulice u Bileći otežavaju saobraćaj (FOTO: Direkt)

Ovim projektom, čija je vrijednost preko 4,5 miliona maraka, Bileća nakon više od stotinu godina treba da dobije novi cjevovod, kanalizaciju i da konačno riješi oticanje oborinskih voda zbog kojih ulice poplave prilikom jače kiše. Radovi su krenuli krajem aprila, ali je njihovo izvođenje bilo veoma usporeno zbog propusta koji su napravljeni u projektu, tvrde naši sagovornici.

- Projekat je radio banjalučki Institut za građevinarstvo IG, za šta je dobio oko 120.000 maraka. Međutim, ova firma nije uradila geološko ispitivanje terena prilikom izrade projekta, pa izvođač nije mogao da predvidi da će kopanje u centru grada, posebno u onom dijelu ispred stanice policije, biti toliko otežano za njegove mašine. To je dosta usporilo radove – kaže za „Direkt“ Radenko Popara, načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i prostorno uređenje Opštine Bileća.

Radenko Popara (FOTO: Direkt)

Duško Vujović, koji je zadužen za nadzor radova, za naš portal tvrdi da je upravo to razlog odlaska mašina „Eko-euro tima“ iz Bileće.

- Takva struktura terena uzrokovala je nepredviđena oštećenje dijelova na mašinama, pa su odvezene na remont – kaže Vujović i uvjerava da će se „Eko-euro tim“ vratiti za desetak dana u Bileću i nastaviti sa radovima.

Vujović dodaje da je do sada završeno tek 35 odsto projekta, ali da je kvalitet izvedenih radova besprijekoran.

Duško Vujović (FOTO: Radio Trebinje)

Posljedice probijanja roka za završetak projekta za Bilećane će biti otežani uslovi za vozače, ali i za pješake, zbog raskopanih ulica na kojima će predstojeće kiše sasvim sigurno napraviti još dublje rupe. Za izvođača radova, „Eko-euro tim“ posljedice će biti finansijske – investicija koju treba da dobiju od projekta biće umanjena do pet odsto, s tim što će im produžetak radova donijeti i dodatne izdatke u vidu plata radnicima, potrošenog goriva i drugih resursa, pojašnjavaju naši sagovornici.

Vujović za „Direkt“ kaže da ne može da predvidi kada će radovi biti završeni, pa će Bilećani morati da se strpe još najmanje nekoliko mjeseci da ulice budu dovedene u red.

Niko ne može da precizira kada će radovi biti završeni (FOTO: Direkt)

Sa druge strane, kada projekat bude završen, stanovnicima Bileće, kao i preduzeću „Vodovod“, on bi trebao da donese višestruku korist.

- Gubici vode u bilećkom cjevovodu trenutno su 65 posto. Cijevi su postavljene 1911. godine, pa je i sam kvalitet vode upitan. Sve to treba da bude poboljšano ovim projektom. Takođe, ranije nije postojalo rješenje za oborinske vode, a sada će biti postavljene rešetke i slivnici će voditi vodu u bazen u kasarni gdje će biti prečistač masti i ulja, pa će u jezero oticati čista voda – objašnjava Radenko Popara za „Direkt“.

Osim toga, Popara dodaje da bi sljedeće godine, pomoću kredita Evropske investicione banke i dijelom finansija lokalne zajednice, trebala da bude riješena fekalna kanalizacija u cijelom gradu, te da bi sve ulice trebalo da dobiju asfalt, trotoare i rasvjetu.

1 Komentar

Comments are closed.

Close