Bilećanima skuplja voda zbog duga "Vodovoda" za struju

Bilećanima skuplja voda zbog duga “Vodovoda” za struju

Bilećki „Vodovod“ potpisao je danas reprogram duga sa „Elektro-Hercegovinom“ čime bi trebalo da bude riješen problem dugovanja ovog javnog preduzeća za struju. Ceh u ovoj priči snosiće i Bilećani, jer je izvjesno da će cijena vode za domaćinstva biti povećana na marku.

Kako za „Direkt“ pojašnjava Slavko Dangubić, finansijski direktor „Elektro-Hercegovine“, reprogram je potpisan na 15 godina, što znači da će ga „Vodovod“ otplaćivati do kraja 2032. godine.

„On podrazumijeva izmirenje glavnice od 2.986.659 maraka, a, ukoliko se bude poštovao, biće otpisana kamata u iznosu od 2.251.410 maraka. Mjesečna rata Vodovoda iznosiće iznosiće 16.592,5 maraka u narednih 15 godina“, pojašnjava Dangubić.

Slavko Dangubić

Prema njegovim riječima, potpisivanjem ovog ugovora definitivno je riješen problem duga bilećkog „Vodovoda“ koji traje od 2004. godine, ali samo ukoliko ovo preduzeće bude redovno izmirivalo svoje obaveze.

„Ukoliko Vodovod ne plati dvije rate zaredom, ugovor o reprogramu će biti raskinut, a već uplaćena 2 miliona maraka knjižiće se na pokrivanje kamata koje su ranije otpisane. Takođe, ostao bi dug glavnice u iznosu od 4.986.653 marke. što bi bila omča oko vrata i Vodovodu i Bileći“, upozorava Dangubić.

Najavljeno povećane cijene vode

Finansijski direktor bilećkog „Vodovoda“ Dragan Vujović za „Direkt“ kaže da se uprava preduzeća složila da je potpisivanje reprograma trenutno jedino rješenje za problem duga za struju. Međutim, dodaje, svjestan je da novac za plaćanje rata neće biti jednostavno obezbijediti.

„Sada kada smo potpisali ugovor, moramo biti uredni tri mjeseca u poslovanju, inače će sve pasti u vodu. Probaćemo nešto da izlobiramo da u narednih četiri-pet mjeseci popravimo situaciju u preduzeću i da probamo da serivisiramo taj reprogram. Imamo neka obećanja od opštinskih vlasti i drugih da će nam pomoći u tome“, kaže Vujović.

Međutim, obećanja su neizvjesna, dok je jedino izvjesno da će ceh duga „Vodovoda“ morati da plate i građani, pa će cijena vode biti marku umjesto dosadašnjih 0,84 KM.

„Biće povećanje cijena vode za 20 posto, jer tako bismo riješili nekih 50 posto rate tog reprograma, a ostalo iz drugih sredstava HET-a ili nešto slično. Cijena vode za domaćinstva biće oko marke. Nije to ništa strašno u odnosu na uslove koje imamo, jer u nekim mjestima u okruženju cijena vode iznosi i do 1,3 marke“, smatra Vujović.

Podsjećamo, bilećki "Vodovod" nedavno je odbio da potpiše reprogram duga, zbog čega mu je prijetilo gašenje.

Close