Bilećkom "Vodovodu" prijeti gašenje zbog dugovanja

Bilećkom “Vodovodu” prijeti gašenje zbog dugovanja

Rukovodstvo bilećkog „Vodovoda“ juče je odbilo da potpiše ugovor o reprogramu duga za struju sa „Elektro-Hercegovinom“, zbog čega ovom preduzeću prijeti zatvaranje. Ako ugovor ne bude potpisan do 15. novembra, Bilećani bi za nekoliko mjeseci mogli da ostanu bez vodosnabdijevanja.

Protokol o reprogramu duga „Vodovod“ je potpisao još prije dvije godine, ali konačni potpis na ovaj ugovor nikada nije stavio. Reprogramom je bilo predviđeno da se „Vodovodu“ otpiše 2.350.000 maraka kamata, a da dug koji ima plaća 15 godina u mjesečnim ratama od po 16.500 maraka. Međutim, ako ugovor ne bude potpisan, ukupni dug „Vodovoda“ dostići će čak 8 miliona maraka.

„Vlada RS dala je saglasnost za takav dogovor, mi smo napravili ugovor, poslali na potpis prije godinu i po dana. Prošle godine Vodovod je prolongirao potpisivanje na godinu dana, a sada opet neće da potpišu iz nama nepoznatih razloga. Dva miliona su bacili u vodu tek tako, a izašli smo im u susret da im otpišemo 2.350.000 maraka kamate. Nevjerovatno. Dakle, njima bi se na ime kamate otpisala trećina duga. Nepotpisivanjem oni sami sebi kače kamen oko vrata, kao i građanima ovog grada“, jasan je Slavko Dangubić, finansijski direktor „Elektro-Hercegovine“ i odbornik DNS-a u Skupštini opštine Bileća.

Posljedice nepotpisivanja ovog ugovora, dodaje Dangubić, biće višestruke.

„Ako ne potpišu, ta dva miliona mi ćemo rasknjižiti na ime kamate i svu priču vratiti na početak, a dug će, umjesto 4,9 miliona na ime glavnice, sada biti osam miliona i pristupićemo blokadi žiro-računa, što znači da ćemo im onemogućiti da isplaćuju plate, a što znači da ta firma može egzistirati još mjesec ili dva dana. Neko je spomenuo stečaj, koji nije nemoguć, ali u tom slučaju mi sigurno ne bismo sjedili skrštenih ruku na ime tolikog duga“, izričit je Dangubić.

Finansijski direktor „Vodovoda“ Dragan Vujović za „Direkt“ kaže da ne žele da potpišu ugovor, jer nemaju novca da isplaćuju rate. No, koji je, onda, izlaz iz ove situacije nije znao da nam odgovori.

„Ko će uzeti to da potpiše, kad će doći za dva-tri mjeseca naplata, a mi nemamo novca“, kaže Vujović.

Iako ovaj problem traje godinama, Vujović kaže da će rješenje tražiti „ovih dana“, a kao jedinu mogućnost vidi finansijsku pomoć od Opštine Bileća ili Hidroelektrana na Trebišnjici (HET).

„Ovih dana trebamo ostaviti intezivne sastanke sa načelnikom Miljanom Aleksićem i HET-om, da zauzmemo stav. Trenutno ne vidimo rešenje. HET nam je bio obećao davno da će nam dati 2 miliona maraka za unapređenje i rekonstrukciju vodovoda, mi smo ih ugradili u plan, ali oni nisu ispunili obećanje. Plaćamo tekuće obaveze, sad kasnimo neka tri mjeseca, oko 20.000 maraka, ali ne možemo mi ugroziti poslovanje preduzeća, da ne dajemo ljudima plate. Imamo 47 zaposlenih, nije to nešto mnogo. Kad platimo bruto lične dohotke  i struju, ostane nam nula maraka godišnje. Sve drugo, materijal i ostalo što nam treba, idemo u gubitak“, kaže Vujović.

Međutim, dva miliona koje je HET trebao da uloži u „Vodovod“ spadaju u investicije, što znači da bi taj novac morao biti uložen u opremu i ne bi riješio probleme ovog preduzeća. No, Vujović tvrdi da je jedino rješenje u finansijskoj pomoći od drugih.

„Očekujemo HET, projekte čekamo, odugovlači se. Ne znamo šta da radimo. Treba nam koliko-toliko garancije novčanih sredstava, da nam 200.000 maraka prebace sukcesivno Opština ili HET, pa da mi odatle plaćamo reprogram. Nemamo naših sredstava, ne možemo potpisati da ćemo vraćati. Ne možemo stajati iza tog potpisa, jer nemamo sredstva, a ne daju nam da povećamo cijenu vode“, smatra Vujović.

Da li će i na koji način Opština Bileća, koja je osnivač „Vodovoda“, učestvovati u rješavanju ovog problema, nismo uspjeli da saznamo, jer je načelnik Miljan Aleksić napustio današnje zasjedanje Skupštine prije nego što je ova tačka došla na dnevni red.

2 Komentar

Comments are closed.

Close