Selo Baljci još uvijek bez vode - pare stigle, ali projekat stagnira

Selo Baljci još uvijek bez vode – pare stigle, ali projekat stagnira

Za izgradnju vodovoda na Baljcima do sada prikupljeno 785.000 maraka, ali 400 stanovnika ovog najmnogoljudnijeg bilećkog sela još čeka da njegova izgradnja počne. Niko ne može ni okvirno da procijeni kada će izgradnja početi, pa će Baljčani morati da pričekaju da 21. vijek stigne i kod njih zajedno sa vodom iz lokalnog vodovoda.

Iako je broj stanovnika u ovom selu konstantan posljednjih 25 godina, Baljčani se vodom još snabdijevaju iz čatrnja, a ljeti, u vrijeme suše, iz cisterni. To im otežava bavljenje poljoprivredom i stočarstvom, od čega uglavnom i žive, ali oni, ipak, ne napuštaju ovo selo. Trenutno u njemu živi 121 porodica, no, apsurdno, u vrijeme kada država potencira povratak na selo, na apele Baljčana da se im se dovede voda, već godinama niko ne reaguje.

Prilika da se izgradi vodovod u Baljcima otvorila se u aprilu ove godine, kada je Vlada Srbije uplatila 300.000 evra za ovaj projekat. Nakon toga, Vlada Srpske dala je još 200.000 maraka, ali realizacija projekta mjesecima tapka u mjestu.

Radenko Popara, načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i prostorno uređenje Opštine Bileća, za „Direkt“ kaže da su razlozi za zastoj višestruki.

„Projekat su besplatno uradile Hidroelektrane na Trebišnjici (HET), ali kada je Zavod za vodoprivredu Bijeljina uradio njegovu reviziju, sugerisao je da on nije kompletan i da se otklone greške koje su u njemu. Međutim, te greške i nedostaci još nisu otklonjeni. Takođe, HET nije uradio predračun vrijednosti ukupnih radova, a bez finansijske konstrukcije mi ne možemo raspisati tender. Treba da se sagleda sve, od geologije, imovinskih odnosa, elektrosnabdijevanja, pumpnih stanica do bazena. Osim toga, moramo se dogovoriti ko će raspisati tender, Opština ili Udruženje korisnika voda mjesne zajednice Baljci“, pojašnjava Popara.

Prema njegovim riječima, raspisivanje tendera „koči“ i to što Opština Bileća nije dobila upute iz Ministarstva finansija RS o načinu korištenja sredstava koje je u Trezor RS uplatila Vlada Srbije.

„Poslali smo upit Ministarstvu prije više od mjesec dana, ali odgovor još nismo dobili“, tvrdi Popara.

Ni naš portal nije  dobio odgovor iz navedenog Ministarstva zbog čega nisu dali upute za korištenje ovog novca Opštini Bileća.

Radenko Popara

Zbog svega navedenog, Popara smatra da se ovom, veoma zahtjevnom, projektu pristupilo neozbiljno.

Od početka sumnjam u ovaj projekat, jer se neozbiljno pristupilo njegovoj izradi. Svi olako obećavaju, a kada treba uraditi konkretan posao, niko nije u mogućnosti da to ispuni. Niko ne kaže da nema želje, ni potrebe da se ovo uradi, ali trebamo naći sredstva da to bude urađeno tehnički ispravno i da funkcioniše. Nama trebaju ozbiljni projektanti, ali veći funkcioneri su preuzeli tu obavezu i dali zadatke određenim ljudima, a ne može se nešto ovakvo raditi politički, već mora biti stručno“, smatra Popara.

On dodaje da nije optimističan da će novac koji im je na raspolaganju biti dovoljan da se vodovod završi.

„Po mojoj procjeni, a govorim iz iskustva, samo primarna mreža koštaće najmanje 1.200.000 maraka. Ovdje govorimo o preko 22 kilometra primarne mreže. Cjevovod je puno skuplji zbog toga što je brdo, te cijevi moraju da izdrže mnogo veći pritisak nego ove u normalnim uslovima. Pumpe moraju biti jače, jer pumpaju na veće pozicije, i materijal je puno skuplji. Problem je što treba raditi bazen, pa iz tih bazena drugim pumpama na toj liniji. Do pumpi treba dovesti struju, ko će plaćati tu struju, to nije definisano, a Vodovod je i ovako u problemima. Toliko stvari je nedefinisanih“, pojašnjava Popara.

I Veselin Vujović, iz Udruženja korisnika voda mjesne zajednice Baljci, smatra da je neozbiljan pristup projektu prolongirao njegovu realizaciju.

„Nemamo razumijevanje naše lokalne uprave u ovome, oni jednostavno nisu zainteresovani. Do sada je moglo biti završeno da se odmah počelo sa realizacijom, ali ne sumnjam da će biti. Ovo novca što imamo dovoljno je da izvedemo vodu u bazen koji je na koti od 801 metra, odakle dvije trećine sela mogu da se napajaju vodom slobodnim padom“, kaže Vujović za „Direkt“.

Veselin Vujović

No, on dodaje da su seljani odlučni da završe vodovod, i to svojim rukama i novcem ako treba.

„Za preostalu trećinu sela, kod takozvane Pošte, trebaće nam još jedna potisna pumpa. Registrovali smo se u sistem PDV-a, pa ako mi budemo investitori i preko nas budu išli računi, mi ćemo moći povratiti PDV na tih skoro 800.000 maraka, to je nešto oko 110.000 maraka, pa mislimo da to uložimo u dalju izgradnju. Učešće u finansijama uzeće i samo selo, a imamo obećanja i od nekih firmi iz Trebinja da bi nam dali frezu za sekundarnu mrežu dosta povoljno, pa bi mi sami mještani to radili, kopali“, pojašnjava Vujović.

Kad država ima para za sve i svašta, dodaje Vujović, nek ima i za jedno malo bilećko selo. Kaže da bi se još ljudi vratilo na Baljke ako bi dobili vodu. No, voda će iz baljčanskih slavina poteći tek kad svi učesnici ovog projekta shvate da je mještanima Baljaka voda ključna za život.

Close