Bošnjaku i Pantoviću podsticaji od Vlade RS

Bošnjaku i Pantoviću podsticaji od Vlade RS

Vlada Republike Srpske dala je danas saglasnost za podsticaj firmama u iznosu od sedam miliona maraka, a na spisku su i one koje godinama sarađuju sa javnim sektorom, kao i one čiji su vlasnici politički angažovana lica. Među njima su i trebinjski “Dineko” u vlasništvu predsjednika Područne privredne komore Trebinje Duška Pantovića te “Monting energetika” odbornika trebinjskog SNSD-a Ranka Bošnjaka.

Ranko Bošnjak i Duško Pantović

Vlada RS odlučila je da “Monting energetici” dodijeli 40.000 KM podsticaja, dok će Pantovićev “Dineko” dobiti 56.800 maraka.

Firma “Dineko” bavi se proizvodnjom namještaja i čest je pobjednik na tenderima koje raspisuju javna preduzeća i republičke institucije. Tako je samo u ovoj godini dobila skoro 850.000 maraka sa PDV-om za opremanje kancelarija HET-a, Poreske uprave Banjaluka te opremanje hotela “Rajska dolina” na Jahorini koje je finansirala Vlada Srpske. “Dineko” je nedavno, zajedno sa firmom “Eikos” iz Rijeke, dobio posao opremanja bazena na Abazovini za koje su Hidroelektrane na Trebišnjici izdvojile 526.385 maraka sa PDV-om. Zanimljivo je da je Udruženje manjinskih akcionara energetskog sektora (UMAES) RS nedavno ustvrdilo da HET određene donacije daje protivzakonito, među kojima su i one za zatvoreni bazen na Abazovini.

Protivzakonite donacije HET-a prema tvrdnjama UMAES-a

“Direkt” je pokušao da dobije komentar od direktora HET-a Gordana Mišeljića, ali on i dalje ne želi da odgovara na naša pitanja.

Duško Pantović je i vlasnik hotela “Nar” u Trebinju te “Iks-ekspres” brze pošte, a odskora je i predsjednik Područne privredne komore Trebinje. Osim toga, Pantović je i u unosnim poslovima sa solarnim elektranama u Trebinju.

I firma “Monting-energetika” dobija brojne tendere od javnih preduzeća u Srpskoj. Samo u ovoj godini, za poslove sa RiTE-om Gacko i RiTE-om Ugljevik, Bošnjakova firma dobila je skoro 2 i po miliona maraka sa PDV-om.

Pantovićeva i Bošnjakova firma jedine su iz Hercegovine koje su dobile podsticaje.

Vlada RS: Podrška realizaciji investicionih projekata

Prema pisanju portala Capital.ba, koji je i objavio spisak firmi koje  su dobile podsticaje, iz Vlade je saopšteno da je projekat dodjele podsticaja za direktna ulaganja dijelom sufinasiran od strane Svjetske banke.

„Podsticaji su namijenjeni za podršku realizaciji investicionih projekata koje realizuju privredni subjekti iz oblasti prerađivačke industrije. Predmet dodjele podsticaja bio je projekat privrednog subjekta koji se odnosi na nabavku savremenih tehnologija i opreme koja nije starija od 12 godina ili razvoj i inovacija“, naveli su u Vladi.

Na javni poziv za dodjelu podsticaja za direktna ulaganja u 2021. godini, prijavilo se 267 privrednih subjekata, od čega je 207 ispunilo uslove. Odbijeni su zahtjevi 60 privrednih subjekata koji ni nakon zatražene dopune nisu dostavili dokaze o ispunjenosti uslova traženih javnim pozivom.

„Podsticajima za direktna ulaganja podržani su projekti privrednih subjekata koji zapošljavaju ukupno 19.862 radnika, što je za oko 330 radnika više u odnosu na broj radnika koje su zapošljavali 31. decembra 2020. godine, a koji su u nabavku i uvođenje savremene opreme i tehnologije investirali u vrijednosti od oko 64 miliona KM“, poručili su iz Vlade.

Close