"Elektro-Hercegovina" Trebinje: Duguju 8,6 miliona, a planiraju put po cijeloj Evropi

“Elektro-Hercegovina” Trebinje: Duguju 8,6 miliona, a planiraju put po cijeloj Evropi

„Elektro-Hercegovina“ Trebinje daće više od 100.000 maraka za kupovinu dva automobila koja će biti opremljena različitim senzorima, kamerama, ali i navigacionim sistemom za cijelu Evropu. Istovremeno ovo preduzeće je na kraju juna ove godine imalo dugove teške 8,6 miliona KM, piše portal Capital

Piše: Svjetlana Šurlan/Capital

Ukupna vrijednost tendera, koji je raspisalo ovo zavisno preduzeće „Elektroprivrede RS“, za nabavku terenskih i putničkih vozila je 90.000 KM bez PDV-a.

Kada se uračuna porez, automobili će Republiku Srpsku i ostale manjinske akcionare koštati105.300 KM.

U pitanju je kupovina jednog terenskog i jednog putničkog automobila.

Za putnički automobil, vrijednosti 55.000 KM bez PDV-a, traži se dizel motor s garancijom od minimalno pet godina, te pogon 4×4.

Od opreme, vozilo, između ostalog, treba da ima LED glavna svjetla s automatskim paljenjem dugih svjetala, električne preklopive retrovizore sa pokazivačem smjera, senzor za kišu, bočne zračne zavjese, električne podizače stakala, automatski klima uređaj, radio CD/MP3 audio sistem sa zvučnicima s komandama na volanu, bluetooth i USB sklop, putni računar, elektronsku blokadu protiv pokretanja motora…

Mora da ima i sistem za izbjegavanje frontalnih sudara s automatskim kočenjem, navigacijski uređaj, uzdužne krovne nosače, sistem za upozoravanje na nenamjerni izlazak iz prometne trake, sistem za parkiranje sa senzorima naprijed i nazad, te kamerom za parkiranje unazad i bočno.

Za terensko vozilo, vrijednosti 35.000 KM bez PDV-a, zahtjeva se, između ostalog, da ima turbo-dizelski motor, start/stop sistem za autonomno paljenje/gašenje motora pri zaustavljanju, s pogonom naprijed i sistemom za pomoć pri kretanju na uzbrdici.

Traže se i elektronski sistemi: ABS, ESP, ASR, elektronski pojačivač kočione sile. Pored sigurnosnih zračnih jastuka, treže se i bočne zračne zavjese.

Minimalno mora da ima klima uređaj s automatskom regulacijom, radio mp3 USB i bluetooth, te komande radija i bluetootha pri volanu koji treba da bude kožni.

Tu je i električno otvaranje stakala sprijeda i pozadi, vozačevo sjedište podesivo po visini i sa grijanjem, električno podesivi retrovizori, navigacijski uređaj sa kartografijom cijele Evrope, parking senzori, plus zadnja kamera za parkiranje, ako i bočne kamere za parkiranje.

Garancija na oba vozila treba da bude najmanje dvije godine ili 200.000 km, a isporuka se zahtjeva u roku od 45 dana od dana potpisivanja ugovora.

Ponuđači trebaju imati uspješno realizovan najmanje jedan ugovor čiji su karakter i kompleksnost slični i čija je zbirna vrijednost najmanje 90.000 KM.

Mora biti proizvođač ili generalni zastupnik ili ovlašteni distributer ponuđenog vozila i imati servis u BiH za servisiranje ponuđenog vozila.

Kriterijum za dodjelu ugovora je najniža cijena, a rok za prijem ponuda je 17. avgust ove godine.

Garancija za ozbiljnost ponude se ne zahtjeva, a garancija za dobro izvršenje posla treba da bude u iznosu 10% od vrijednosti ugovora.

„Elektro-Hercegovina“ je na polugodištu imala dugoročne obaveze od 1,65 miliona KM, a kratkoročne od čak 7 miliona KM.

Najveći su joj dugovi prema dobavljačima i iznose 2,4 miliona KM.

1 Komentar

Comments are closed.

Close