"Elektro-Hercegovina" kupila dva automobila vrijedna više od 88 hiljada maraka

“Elektro-Hercegovina” kupila dva automobila vrijedna više od 88 hiljada maraka

“Elektro-Hercegovina” Trebinje kupila je početkom ovog mjeseca putničko vozilo “nisan kaškai” i terensko vozilo “dačija daster”, ukupne vrijednosti 88.340 maraka sa PDV-om. Oba vozila ovo zavisno preduzeće “Elektroprivrede RS” kupilo je od firme “Guma M” iz Mostara. 

“Elektro-Hercegovina” platila je 56.500 maraka za “nisan kaškai”, dok je za “dačiju daster” dala 31.840 maraka.

Sudeći prema više nego precizno navedenim specifikacijama vozila, koje je “Elektro-Hercegovina” navela u tenderskoj dokumentaciji, moglo se pretpostaviti koje tačno automobile ovo preduzeće želi, što predstavlja kršenje Zakona o javnim nabavkama. Tako je u tenderskoj dokumentaciji, između ostalog, navedeno da ovo preduzeće želi putnički automobil koji ima dizel motor sa garancijom od minimalno pet godina, te pogonom na sva četiri točka.

Takođe, u “Elektro-Hercegovini” su precizno zahtjevali da ovo vozilo od opreme treba da ima LED glavna svjetla s automatskim paljenjem dugih svjetala, električne preklopive retrovizore sa pokazivačem smjera, senzor za kišu, bočne zračne zavjese, električne podizače stakala, automatski klima uređaj, radio CD/MP3 audio sistem sa zvučnicima s komandama na volanu, bluetooth i USB sklop, putni računar, elektronsku blokadu protiv pokretanja motora. Mora da ima i sistem za izbjegavanje frontalnih sudara s automatskim kočenjem, navigacijski uređaj, uzdužne krovne nosače, sistem za upozoravanje na nenamjerni izlazak iz prometne trake, sistem za parkiranje sa senzorima naprijed i nazad, te kamerom za parkiranje unazad i bočno. Sve navedeno posjeduje kupljeni “nisan kaškai”.

Isti je slučaj i sa terenskim vozilom koje, prema tenderskoj dokumentaciji, mora da ima turbo-dizelski motor, start/stop sistem za autonomno paljenje/gašenje motora pri zaustavljanju, s pogonom naprijed i sistemom za pomoć pri kretanju na uzbrdici. Takođe, u “Elektro-Hercegovini” su tražili da ovo vozilo ima i elektronski sisteme ABS, ESP, ASR, zatim elektronske pojačivače kočione sile, sigurnosne zračne jastuke i bočne zračne zavjese.

Osim toga, tražili su da novo terensko vozilo ima klima uređaj s automatskom regulacijom, radio mp3 USB i bluetooth, te komande radija i bluetootha pri volanu koji treba da bude kožni. Tu je i električno otvaranje stakala sprijeda i pozadi, vozačevo sjedište podesivo po visini i sa grijanjem, električno podesivi retrovizori, navigacijski uređaj sa kartografijom cijele Evrope, parking senzori, plus zadnja kamera za parkiranje, ali i bočne kamere za parkiranje. Logično, navedene karakteristike ima kupljena “dačija daster”.

Tenderom jasno predviđen i ponuđač?

“Elektro-Hercegovina”, sve su prilike, nije samo jasno znala koje tačno automobile želi, već i kog ponuđača. Tako je tražila da garancija na oba vozila bude najmanje dvije godine ili 200.000 km, a isporuku je zahtjevala u roku od 45 dana od dana potpisivanja ugovora.

“Ponuđači trebaju imati uspješno realizovan najmanje jedan ugovor čiji su karakter i kompleksnost slični i čija je zbirna vrijednost najmanje 90.000 KM. Moraju biti proizvođač ili generalni zastupnik ili ovlašteni distributer ponuđenog vozila i imati servis u BiH za servisiranje ponuđenog vozila”, precizno su naveli u tenderskoj dokumentaciji u ovom preduzeću.

Zato ne čudi što je mostarska firma “Guma M” bila jedini ponuđač na ovom tenderu.

Aleksandra Martinović iz Transparensi internešnala (Transparency international) BiH za "Direkt" je pojasnila da nije dobro ako se na tender javlja samo jedna firma, jer su osnovni principi Zakona o javnim nabavkama, između ostalog, podsticanje aktivne i pravične konkurencije i zabrana diskriminacije.

Inače, ovo nije prvi put da "Elektro-Hercegovina" u tenderskoj dokumentaciji "crta" robu koju nabavlja, te da se zbog toga na tender javi samo jedan ponuđač, o čemu je "Direkt" nedavno pisao.

Za navedena dva automobila “Elektro-Hercegovina” bila je spremna da plati 105.300 KM, ili 16.906 maraka više nego što je na kraju dala za njih.

Close