Istančan ukus: "Elektro-Hercegovina" za piće izdvaja više od 17.000 KM

Istančan ukus: “Elektro-Hercegovina” za piće izdvaja više od 17.000 KM

“Elektro-Hercegovina” i ove godine za nabavku alkoholnih i bezalkoholnih pića, čaša, šoljica, kašika i pepeljara planira da izdvoji više od 17.000 maraka sa PDV-om. 

Za skoro sve proizvode rukovodstvo ima istančan ukus, pa im je vrlo bitan precizan sastav kafe, sadržaj hemijskih elemenata u vodi, sokovima i slično. Nemaju ni dileme kada su u pitanju žestoka pića. Proizvodi koje potražuju sa detaljnim specifikacijama identični su prošlogodišnjim.

Sve zahtjeve do tančina lani je ispunio trebinjski “Peron” koji se i jedini prijavio na tender. “Peron” je, evidentno je iz njegovog profila na Portalu javnih nabavki, među srećnijim ponuđačima u preduzećima energetskog sektora, pa je od devet okvirnih sporazuma koji su vidiljivi na Portalu javnih nabavki sedam sklopio baš sa tim preduzećima.

Tender za nabavku alkoholnih i bezalkoholnih pića “Elektro-Hercegovina” raspisala je prošle sedmice, a u tenderskoj dokumentciji se navodi da će postupak javne nabavke biti na konkurentski zahtjev, te da preduzeće planira da sklopi okvirni sporazum sa jednim ponuđačem na godinu dana, što znači da će željene proizvode nabavljati po potrebi a do predviđenog iznosa.

Od prošle godine, tvrde u upravi preduzeća, ostalo im je tek 1/12 prozvoda i to će da povuku do otkobra, kada i ističe ugovor. Nabavka je, tvrde, u skladu sa potrebama preduzeća i, ističu, nema nikakvih skrivenih namjera.

Jedan od uslova za izbor najboljeg ponuđača, pored najniže cijene, te najbržeg roka dostave, je da ponuđač ima „uspješne realizacije najmanje dva ugovora čiji su karakter i kompleksnost slični onima koji se odnose na predmetnu nabavku“.

Aleksandra Martinović iz Transparensi internešnala (Transparency international) BiH pojašnjava da nije dobro ako se na tender za nabavku robe široke potrošnje javlja samo jedna firma, kao što je to bio slučaj prošle godine.

“Osnovni principi Zakona o javnim nabavkama su, između ostalog, podsticanje aktivne i pravične konkurencije i zabrana diskriminacije. Prošle godine se prijavila samo jedna firma i u takvim situacijama se uvijek postavlja pitanje da li je to iz razloga što jedina ima u ponudi sve specifirane robe, pa ih može, po potrebi ugovornog organa, bez problema dostaviti za 24h, ili možda uživa imidž favorizovanog među ponuđačima, pa su druge firme apriori odustale od takmičenja ili je pak nešto treće razlog odsustva konkurencije”, kaže Martinović za „Direkt“.

Nacrtana pića

Iako je još lani Transparensi internešnal upozoravao kako je ovaj tender primjer u kome su evidentni diskriminišući kriterijumi u tehničkim specifikacijama, jer se navodi opis specifične robne marke, „Elektro-Hercegovina“ je i ove godine raspisala identičan tender.

Kao i prošle godine, u ovom javnom preduzeću su precizirali nabavku 84 kilograma espreso kafe, a opis željene kafe koji su postavili odgovara u potpunosti jedino Krem kafi.

Kafa mora biti sastavljna od “Arabice najboljih kvaliteta, sa minimalnom primjesom azijske Robuste Krema – bademasta sa odrazima mahagonij boje Aroma – intenzivna i elegantna, sa blagim primjesom gorčine kakoa uz aromatsku bazu netom prženog kruha. Okus – vrhunski balansiran, ugodno kiselkast. Udio - Arabice i Robuste 70/30%“, precizirano je u tenderskoj dokumentaciji.

Precizan opis proizvoda (Foto: Direkt)

Potrebno im je i 80 kilograma 100% obične mljevene kafe. Pored toga, za potrebe zaposlenih i gostiju ljubitelja čaja biće dovoljno 50 pakovanja čaja od nane, zatim po 20 pakovanja zelenog i čaja od kamilice, te 40 pakovanja voćnog čaja i to šumsko voće i brusnica. Do tančina detaljan opis kaže da su im potrebni baš ovi sastojci – cvijet hibiskusa minimalno 45%, jabuke minimalno 30%, kupinov list minimalno 1%, arome crne ribizle, maline, kupine, divlje jagode, šipak minimalno 4,0%, bazgine bobice minimalno 0,5%.

Planiraju da nabave i 60 paketa kisele vode u ambalaži od 0,25l, takođe, sa posebnim specifikacijama. Česmovača ne dolazi u obzir, pa su zato procijenili da će im biti dovoljno 100 paketa negazirane vode, takođe, vrlo preciznih specifikacija.

Potrebno im je i 100 paketa Vitaminkinog negaziranog soka od narandže,  kao i 150 litara soka od jabuke. Specifikacije kažu da traže Bravo sok ili odgovarajući ekvivalent. Od Brava hoće i 150 litara gustog soka od breskve, a neće faliti ni gaziranih sokova – kola i fanta po 20 paketa od po dva litra.

Precizirani proizvođači (Foto: Direkt)

Žestoka kapljica

„Elektro-Hercegovina“ za svoje potrebe od javnog novca planira da nabavi i 10 flaša viskija Čivasa Regala, zatim 10 flaša viskija Džek Danijelsa ili odgovarajuće ekvivalente. Naći će se piće i za ljubitelje Džoni Vokera, jer je uprava procijenila da će im biti dovoljno do 10 flaša. U planu je nabavka i 40 litara štoka, te 30 litara Viljamovke ili odgovarajućeg joj ekvivalenta.

Precizirani proizvođači II (Foto: Direkt)

Da dobri domaćin u Hercegovini ne može bez loze, nema sumnje. Za potrebe preduzeća planiraju da nabave i 40 litara rakije loze, sa minimum 40% alkohola. A 24 litra vina biće dovoljno za godinu dana i to - vino proizvedeno od autohtonih crnih sorti grožđa Prokupac i Vranac intenzivne rubin crvene boje.

Obezbijediće se i pivom i to deset paketa limenki od 0,5l. Znaju i koje - svijetlo pivo, pasterizovano sa 4,6 % alkohola i ekstraktom u osnovnoj sladovini 10,9 %.

Neće faliti ni šećera, jer su procijenili da im treba 60 kg pakovanja šećera od po 5 gr, kao i 80 kg šećera u pakovanju od po kilogram.

Najpovoljniji ponuđač moraće da im pruži i usluge keteringa na bazi lanč paketa, 200 komada - 70 gr. čajne kobasice ("Neoplanta" ili odogovajući ekivalent), 70 gr. sira ("Edamer Paladin" ili odgovarajući ekvivalent), lepinja od 100 gr. i voda 0,5 l u PVC ambalaži.

Pretjerano precizne specifikacije u pravilu favorizuju određene proizvođače i diskriminišu ostale, pojašnjava Aleksandra Martinović iz TI BiH.

“Nažalost, česte su situacije da se prilikom izrade specifikacija za nabavku roba (ili u ovom slučaju razrade kriterija za ocjenu ekvivalentnosti), bilo po inerciji ili iz nekog drugog razloga, prepisuju opisi i sastavi proizvoda sa deklaracije.Tako ovaj ugovorni organ ponovo insistira na kafi vrlo specifičnog opisa, a ispecifikacije pojedinih ostalih roba su toliko precizne, da je malo vjerovatno da više od jednog proizvoda određenih proizvođača mogu da im odgovore. Ovo nije dosljedno poštovanje Zakona o javnim nabavkama, naročito člana 54”, jasna je Martinović.

S druge strane, u „Elektro-Hercegovini“ na vide ništa sporno. Tako, kaže Dalibor Rajković, direktor za opšte i pravne poslove preduzeća, rade nekoliko godina unazad. Odbacije mogućnost da su u tenderskoj dokumentaciji zacrtali određene proizvođače i ponavlja da je sve transparentno.

„U ovom tenderu nema nikakve skrivene namjere. U svakoj stavci stoji ekvivalent. Nigdje nije naveden naziv proizvoda. Mi smo to radili prema prošlogodišnjim tenderima, i tako godinama unazad. Mi trošimo u skladu sa našim potrebama. Na ovaj tender može da se javi bilo ko, vi znate da ima još deset jakih trgovaca koji mogu da se jave. Za sve imamo zakonske organe koji bi primjetili da nešto nije u redu“, objašnjava Rajković za „Direkt“.

Plan javnih nabavki u zadnji čas

“Elektro-Hercegovina” je Plan javnih nabavki za 2018. godinu objavila u posljednji čas u zakonskom roku. Iako je finansijski izvještaj usvojila 1. 6. 2018. godine Plan javnih nabavki je postao dostupan na sajtu 31. 7. 2018. Zakonski rok za obajvljivanje plana je 60 dana. Martinović upozorava na važnost blagovremenog objavljivanja ovog dokumenta.

“Da bi stimulisao konkurenciju, što u konačnici osigurava i bolju vrijednost i efikasnije trošenje javnog novca, te razvoj tržišta, ovaj važan ugovorni organ bi mogao da djeluje proaktivnije u pravcu transparentnosti plana javnih nabavki. Za prošlu godinu je ovaj važan dokument objavljen na internet stranici preduzeća tek početkom septembra, a za ovu, 2018. godinu, tek na kraju jula. Pored toga, plan nije objavljen u sekciji predviđenoj za to, pa je potrebno nešto vremena i napora da se on pronađe. A upravo taj dokument služi kao indikator poslovnim subjektima o potencijalnim poslovnim mogućnostima u datoj godini i on treba biti javno dostupan najkasnije početkom aktuelne godine, nikako krajem. Dobre prakse su da se početkom godine objavljuju makar privremeni planovi nabavki, kao okvirni indikatori, do usvajanja finalnih planova”, pojašnjava Martinović.

Rok za prijem ponuda je 17. septembar u podne.

1 Komentar

Comments are closed.

Close