Gacko: Radnici “Komusa”  u generalnom štrajku

Gacko: Radnici “Komusa” u generalnom štrajku

Zbog neisplaćenih plata, radnici preduzeća “Komus” iz Gacka od danas su u generalnom štrajku. U opštini kažu da su svoja dugovanja prema ovoj firmi izmirili, a direktor Aleksandar Maljevć da će se sutra obratiti javnosti.

Kontejneri već puni

Upozorenja radnika preduzeća “Komus” iz Gacka nisu ozbiljno shvaćena, pa su danas odlučili da stupe u štrajk kako bi skrenuli pažnju na nagomilane probleme i očajnu finansijsku situaciju u koju su dovedeni izjavio je za "Direkt" Milan Šupić koji je na čelu štrajkačkog odbora.

“Platu nismo primili od avgusta, evo već peti mesec, a računi pristižu. Najteže je onima koji imaju kredite, ljudi ne znaju šta da rade. Neki od njih su praktično u poziciji da nemaju para ni za hleb. Evo, kolega koji ima skoro tri decenije radnog staža je od sestre morao da pozajmi pare i za slavu”, objašnjava Šupić.

Komus je u kolapsu tvrdi Mišo Šupić

Kao što je Direkt pre tačno mesec dana pisao uzrok finansijskih problema preduzeća su nedovoljna sredstva koja se iz budžeta isplaćuju i veliki broj zaposlenih.

“Nama za plate treba oko 75 hiljada maraka mesečno, a godišnje izdvajanje iz budžeta za zajedničku komunalnu potrošnju je 330 hiljada. Ni uz dodatna sredstva koja naplaćujemo od građana i RiTE Gacko to nije dovoljno da se osiguraju plate za 75 zaposlenih koliko trenutno imamo” tvrdi Šupić i dodaje da su se nadali da će opština deo dugovanja izmiriti tokom novembra.

Radio Gacko je preneo da su im u opštinskom Odeljenju za privredu negirali da dugovanja postoje. Tvrde da je za ovu godinu budžetom za zajedničku komunalnu potrošnju planirano 330 hiljada, a da je do oktobra uplaćeno skoro 345 hiljada.

Tačno je da su toliko uplatili, samo što su zaboravili da kažu da je dug opštine iz prošle godine 203 hiljade. Ako tome dodamo još i neplaćene račune za cisterne vode tokom jeseni, cifra se penje na skoro 250 hiljada” kaže Šupić pokazujući nam finansijske izvode iz računovodstva preduzeća.

Računi "Komusa" pokazuju da opština ipak duguje preko 200 hiljada

Iako su radnici “Komusa” od jutros u štrajku, kontejneri su već puni. Za sutra je zakazana i sednica SO Gacko na koju planiraju da dođu u nastojanju da dođu do nekog rešenja krize.

Na žalost, primer “Komusa” nije usamljen. I druga preduzeća čiji je osnivač opština Gacko su u finansijskoj dubiozi. Najozbiljnije stanje je u gatačkom "Vodovodu" čiji radnici planiraju da slede primer kolega iz Komusa.

Close