Grubač i Mijanović poručili štrajkačima: Pojedincima ćemo smanjiti i dosadašnje plate

Grubač i Mijanović poručili štrajkačima: Pojedincima ćemo smanjiti i dosadašnje plate

Nakon jutrošnjeg štrajka osamdesetak medicinskih radnika trebinjskog Doma zdravlja i Bolnice, oglasili su se rukovodioci ove dvije zdravstvene ustanove koji su nezadovoljnim radnicima poručili da pojedinci nisu zaradili ni ono što imaju i da će takvima nastojati da smanje i dosadašnje plate. Takođe, oni su radnike optužili da su stupili u nezakonit štrajk i da će zbog toga biti sankcionisani. Iz Strukovnog sindikata doktora medicine RS za „Direkt“ demantuju ove navode i ističu da je sve urađeno po zakonu.

Borislav Grubač i Vaso Mijanović

Direktor Bolnice Trebinje Borislav Grubač smatra da štrajk radnika nije posljedica njihovog nezadovoljstva uslovima rada, već da je on „očigledna stvar političke frustracije, izborne kampanje i ličnog nezadovoljstva pojedinaca“. On je štrajkačima poručio da „neće dozvoliti da pojedinci ugrožavaju rad nelegalnim štrajkovima upozorenja i da će preduzeti sve mjere da nagradi ljekare koji doprinose svojim radom, tako što će od neradnika da uzme onaj dio koji su imali do sada“.

- Pojedini od radnika Doma zdravlja i Bolnice Trebinje svojim radom i zalaganjem ne opravdavaju očekivanja, tako da je naša intencija kao poslodavca da u narednom periodu uputimo nadležnom organu izmjenu zakona o platama u javnim zdravstvenim ustanovama da se plata isplaćuje u skladu sa određenim normativima, odnosno po učinku. Jer, čast pojedincima koji su danas prisustvovali štrajku, koji svojim radom opravdavaju svoju zarađenu platu, pojedini od njih ne mogu da opravdaju, niti da imaju ni pola bruto plate isplaćene u skladu sa svojim radom u prethodnom mjesecu. Tako da nam je to jedini način da razdvojimo radnika od neradnika za neki budući period – rekao je Grubač.

Takođe, on je, zajedno sa direktorom  trebinjskog Doma zdravlja Vasom Mijanovićem nezadovoljnim radnicima poručio da su „plate u skladu sa zakonom i da u potpunosti odgovaraju današnjim standardima“.

Zapošljavanje, ipak, na snazi
Na pitanje da li su zapošljavali nemedicinsko osoblje u radni odnos od kad su preuzeli dužnost rukovodilaca ovih JZU, što bi bilo protivno politici štednje u sklopu koje su smanjene i plate radnicima, Grubač i Mijanović odgovorili su odrično. Međutim, kako „Direkt“ saznaje, u posljednja tri mjeseca u Dom zdravlja primljena je najmanje jedna osoba kao nemedicinski kadar.

- Mjere racionalizacije i štednje su zahtjevale od nas da povučemo određene poteze, što ne znači da za pola godine ili godinu nećemo vratiti te koeficijente ukoliko se steknu uslovi za pozitivno poslovanje. Došli smo u poziciju da možemo redovno da plaćamo poreze i doprinose i da redovno plaćamo dobavljače. Mi smo ovdje svi zbog osiguranika i zbog pacijenata, a ne da razmišljamo hoće li nam plata biti 20 ili 30 maraka veća – rekao je Mijanović, dok je Grubač dodao da se plate u Bolnici isplaćuju redovno, a da se jubilarne i ostale naknade isplaćuju u skladu sa prispjećem tranše iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Naglašavajući kako su obojica pravnici po struci, Grubač i Mijanović optužili su radnike da je štrajk bio nelegalan i da Strukovni sindikat „nije većinski reprezentativan“.

- Nisu ispoštovali zakonske procedure prilikom štrajka, jer mi, kao poslodavci, nismo bili obavješteni o štrajku na način kako treba, znači mjesto, vrijeme. Nije čak obezbjeđen ni minimum procesa rada u pojedinim organizacionim jedinicama, a mi ćemo nakon ovoga sprovesti proceduru da vidimo je li bilo kršenja zakona, a jeste – istakli su oni.

Međutim, koordinator pravnog tima Strukovnog sindikata doktora medicine RS Darko Marjanović za „Direkt“ objašnjava da je sve urađeno u potpunosti u skladu sa zakonom.

- Kao prvo, novi Zakon o radu jasno kaže da nema manjinskog, ni većinskog reprezentativnog sindikata, on poznaje samo reprezentativni sindikat. Drugo, Zakon o štrajku jasno kaže da štrajk upozorenja ne traži minimum procesa rada, jer traje samo pola sata. Takođe, Naš štrajk nije bio organizovan kod poslodavca, već u grani djelatnosti, što znači da smo dužni samo da obavijestimo ministra zdravlja i socijalne zaštite, jer on potpisuje kolektivni ugovor za zdravstvo. Obavijestili smo ga 15 dana ranije da će štrajk biti orgnizovan, ali smo opreza radi obavijestili i sve poslodavce u RS. Osim toga, Inspekcija rada juče je utvrdila u Istočnom Sarajevu da je štrajk zakonit – jasan je Marjanović.

On je poručio štrajkačima da svi kojima se upućuju prijetnje od bilo koga povodom učesća u štrajku mogu i moraju ta lica prijaviti Sindikatu ili MUP-u, jer je onemogućavanje legalnog i legitimnog štrajka upozorenja krivično djelo.

Podsjećamo, zdravstveni radnici u Trebinju jutros su održali štrajk upozorenja zbog nezadovoljstva visinom plata, njihovim kašnjenjem i radom na crno, o čemu više možete pročitati na ovom linku.

Close