Trebinjski medicinari održali štrajk upozorenja

Trebinjski medicinari održali štrajk upozorenja

Nezadovoljni visinom plata, njihovom neredovnom isplatom i radom na crno, medicinski radnici trebinjskog Doma zdravlja i Bolnice danas su održali polučasovni štrajk upozorenja. Na ovaj način, njih 80-tak pridružilo se svojim kolegama koji su danas, uglavnom iz istih razloga, štrajkovali širom Republike Srpske.

Štrajk ispred Bolnice Trebinje

Medicinski radnici iz Trebinja danas su, kao hitnu mjeru, zatražili povećanje plata za 25 procenata, zatim povećanje platnih koeficijenata zdravstvenim radnicima i izdvajanje toplog obroka i regresa iz osnovne plate.

- Štrajkujemo zato što nam nije dobro. Ovo je samo štrajk upozorenja, da ukažemo na to šta nam fali. Tražimo ukidanje postojećeg zakona o platama, jer smatramo da je potpuno nepravedan prema zdravstvenim radnicima, tražimo kolektivno pregovaranje i zaključivanje strukovnih kolektivnih ugovora za zdravstvene radnike – rekao je Milan Projević, član glavnog odbora Sindikata doktora medicine za regiju Hercegovine.

Radnici su istakli da plate kasne i zatražili njihovu redovnu isplatu, kao i redovnu uplatu poreza i doprinosa.

- Tek sad smo dobili platu za juli mjesec. Ljekari i medicinske sestre u Domu zdravlja radili su više od tri godine na crno, bez uplate poreza i doprinosa. To je nedopustivo. Tražimo redovnu isplatu prevoza i jubilarnih nagrada. Na ovaj štrajk nas je podstakla loša materijalna situacija u kojoj smo, odnosno stalno smanjivanje naših plata i rast troškova – rekao je Projević.

Medicinski radnici ogorčeni su i zbog velike razlike između plata ljekara u RS i u Federaciji BiH. Prema Projevićevim riječima, plata u Federaciji BiH je od 70 do 100 procenata veća nego u RS.

Saša Borjan

Saša Borjan, koji radi kao ljekar u Službi hitne medicinske pomoći Trebinje, kaže da je jedan od razloga za štrajk i odlazak velikog broja mladih ljekara iz Trebinja.

- Što se tiče RS, 350 ljekara je napustilo zbog ovakvog stanja, a iz Trebinja je u posljednje vrijeme otišlo desetak mladih ljekara. Oni odlaze u Mostar, u Stolac, u Crnu Goru, zato što ne mogu da nađu posao u Trebinju. Kakvu poruku šaljemo mladima iz Trebinja koji upisuju medicinu, kad sutra završe fakultet, neće moći da rade u svom rodnom gradu – upitao je Borjan.

Kako je rekao, Vlada RS prije godinu dana smanjila je zdravstvenim radnicima minuli rad, a onda su direktori trebinjskog Doma zdravlja i Bolnice smanjili koeficijente radnicima na najniže.

- Plata medicinskog tehničara prije deset godina bila je 1.200 maraka, a sada je 700 maraka. Kolika će nam onda biti plata za narednih deset godina. Zašto medicinski tehničar u trebinjskom Domu zdravlja i Bolnici ima pola boda manji koeficijent nego medicinski tehničar u Nevesinju, odnosno UKC Banjaluka? Kakva je država u kojoj ljekari rade na crno? Zbog čega je ovoliko ulaganje u zapadni dio u zdravstvo, a mi ovdje nemamo ništa – istakao je Borjan i dodao da radnici neće odustati od svojih zahtjeva.

Štrajkove širom Srpske danas su organizovali Strukovni sindikat doktora medicine RS i Strukovni sindikat medicinskih tehničara i sestara RS.

1 Komentar

Comments are closed.

Close