I dalje bez odgovora na pitanje: Ko je zapalio auto?

I dalje bez odgovora na pitanje: Ko je zapalio auto?

Ni pet dana nakon što je zapaljeno auto trebinjskog privrednika Vasa Tarane, u policiji nisu bliže otkrivanju počinioca ovog krivičnog dela. Kažu da je postupak u toku. Ako se bude rešavao kao ostali slučajevi, i ovaj tok će biti veoma, veoma dug.

Ugljenisano auto trebinjskog privrednika

Gorelo je auto na početku sedmice u Trebinju. Ne samo što je ugljenisan skupoceni BMW nego je požar zahvatio susedni automobil, fasadu zgrade i poslovni prostor.

Prema rečima portparola Policijske uprave Trebinje Jovane Cvijetić “uviđaj je obavljen, izuzeti su predmeti i tragovi i u narednom periodu će biti poslati na veštačenje jer se čeka naredba Tužilaštva”.

Da u policiji i tužilaštvu nema žurbe verovatno znaju i počinioci koji nemaju razloga za strah, budući da su paljevine, do sada, ostajale nerasvetljene.

Zapaljenje i samozapaljenje
U PU tvrde da su u proteklih deset godina zabeležena četiri dela “oštećenje i oduzimanje tuđe stvari”, odnosno paljevine automobila policijskih službenika. U poslednje tri godine evidentirano je ukupno 11 zapaljenja. No, nekolicina policajaca sa kojima smo razgovarali su nam nezvanično rekli da je taj broj veći budući da je izvestan broj evidentiran kao samozapaljenje ili se vode kao neka druga krivična dela.

Uprkos tome, predstavnici PU su spokojni jer ističu da je “stanje bezbednosti zadovoljavajuće što potvrđuju svi bezbednosni parametri na osnovu kojih se vrši ocena stanja bezbednosti na jednom području”.

Sa ovom ocenom se sigurno ne bi složio Tarana, ali ni poreski i policijski službenici kojima su na sličan način, pod još nerasvetljenim okolnostima, izgoreli automobili u ovoj godini.

Iz Okružnog tužilaštva u Trebinju i dalje čekamo odgovor na pitanje dokle se stiglo sa istragom i da li smo bliže rasvetljavanju pomenutih krivičnih dela.

I dok se zvaničnici, kao u pesmi crnogorskih alternativaca, ponašaju kao da nije preša (iliti da nema žurbe), dotle se tragovi "hlade", a u odsustvu rezultata zvanične istrage, čaršija plasira svoje teorije.

Upućeni u bezbednosne prilike na ovom području smatraju da policija ne kontroliše situaciju što potvrđuju i nerasvetljene paljevine automobila. Kriminalci su ohrabreni, dok su građani u nespokoju, svesni da organi reda više nisu u stanju da zaštite ni sebe.

Close