Učestali napadi na privatnu imovinu policajaca u Trebinju - ko je bezbjedan?

Učestali napadi na privatnu imovinu policajaca u Trebinju – ko je bezbjedan?

Učestali napadi na trebinjske policajce još jednom su otvorili pitanje kakva je bezbjednosna situacija u ovom gradu. U razmaku od svega tri mjeseca, zapaljena su dva automobila koja su u privatnom vlasništvu službenika ove Policijske uprave. Napadači još nisu otkriveni.

Zapaljena auta policajaca u Trebinju (FOTO: Direkt)

Prvi automobil zapaljen je krajem marta ove godine, na parkingu ispred zgrade u užem centru grada, u kojoj živi njegov vlasnik. Požar je na vrijeme uočen, pa je oštetio samo dio haube i šoferšajbe, a povrijeđenih, srećom, nije bilo. Intervencijom vatrogasaca požar se nije proširio na druge automobile na parkingu.

Drugi automobil zapaljen je krajem juna ove godine, blizu kuće u kojoj živi njegov vlasnik, u centru grada. Kako saznajemo, u toku noći automobil je poliven benzinom i zapaljen, a požar ga je u potpunosti uništio.

Vlasnici oba automobila u trenutku paljevine bili su zaposleni kao saobraćajni policajci.

Nema sankcija za napadače

U Policijskoj upravi Trebinje za “Direkt” kažu da su u posljednjih deset godina zabilježili pet napada na privatnu imovinu policijskih službenika. U četiri slučaja oštećena su njihova vozila, a u jednom kuća.

Policijski službenici koji su bili meta tih napada zaposleni su u kriminalističkoj policiji, Policijskoj stanici Trebinje i Policijskoj stanici za bezbjednost saobraćaja Trebinje. Počinioci napada i danas su nepoznati, a sudeći prema podacima iz Okružnog javnog tužilaštva u Trebinju, neki nikada neće ni izaći pred lice pravde.

“U dva predmeta je obustavljena istraga, jer je nastupila zastarjelost krivičnog gonjenja, dok su tri predmeta u radu”, rekli su za naš portal u trebinjskom Tužilaštvu.

Izgorjelo i vozilo poreskog inspektora
Prošlog mjeseca u Trebinju je, u toku noći, izgorjelo i vozilo koje u vlasništvu inspektora Poreske uprave RS Miroslava Čučkovića. U požaru je oštećen prednji dio vozila. Uzrok požara još nije poznat.

No, broj napada na privatnu imovinu policajaca je i veći, jer su pojedini slučajevi zavedeni kao druga krivična djela. Primjera radi, Trebinjac Ljubiša Ninković prošle godine osuđen je na dvogodišnju kaznu zatvora zbog napada na policajca Velibora Šetku. Prema presudi, Ninković je Šetku napao 13. juna 2016. tako što je prišao njegovom parkiranom vozilu, u kojem je sjedio, i sjekirom udario u vjetrobransko staklo. Šetka je, zatim, izašao iz svog vozila, a Ninković je pokušao da ga udari sjekirom u glavu. Policajac je uspio da se odbrani, a napadač je pobjegao i za njim se tragalo nekoliko dana, da bi se kasnije sam predao policiji. Navedeno krivično djelo zavedeno je kao pokušaj ubistva, ali je u ovom slučaju oštećena i imovina policajca.

Ko je bezbjedan?

Najviše napada na policajce na službenoj dužnosti dešava se prilikom uspostavljanja javnog reda i mira, zatim prilikom kontrole i regulisanja saobraćaja, dok se manji broj njih dešava prilikom legitimisanja i hapšenja osumnjičenih.

Međutim, napadi na privatnu imovinu policajaca sasvim su druga priča. U Šetkinom slučaju, suđenje je pokazalo da ga je Ninković sjekirom napao zbog kazne koju mu je ovaj napisao za počinjeni prekršaj. Kako se pretpostavlja, uzrok je isti i za druga dva spomenuta slučaja.

Stoga, ovakvi napadi predstavljaju otvoreni udar na policajce zbog toga što rade svoj posao, pa se nameće pitanje u kojoj mjeri oni utiču na njihov rad? U Policijskoj upravi Trebinje tvrde – nikako.

“Slučajevi napada na privatnu imovinu policijskih službenika ni u jednom slučaju nisu imali uticaja na rad oštećenih policijskih službenika”, smatraju u PU Trebinje.

No, da li je zaista tako znaju samo policajci koji su bili žrtve ovakvih napada.

Na pitanje na koji način policija može zaštititi svoje službenike od ovakvih situacija, u Policijskoj upravi Trebinje kažu da se “zaštita ogleda u preventivnom radu policijskih službenika, dobroj saradnji sa građanima kao i oštrijoj kaznenoj politici izvršilaca navedenih krivičnih djela”.

Ipak, navedeni primjeri pokazuju da izvršioci uglavnom ne budu ni pronađeni, a kamoli oštrije kažnjeni. Sve dok je tako, policajci, ali i građani Trebinja opravdano su zabrinuti za svoju bezbjednost, jer ko će sačuvati njih kad ni čuvari zakona nisu dovoljno bezbjedni?

1 Komentar

Comments are closed.

Close