"Marjanović" traži odštetu od RiTE-a Gacko

“Marjanović” traži odštetu od RiTE-a Gacko

Upornost rukovodstva RiTE-a Gacko da na poslovima otkrivke angažuje "Termograding" mogla bi da nas košta preko dva miliona maraka. Odštetni zahtev firme "Niskogradnja Marjanović" već je na stolu, saznaje "Direkt".

Situacija sa tenderom za otkrivku u RiTE-u Gacko se komplikuje i preti da dovede do tektonskih poremećaja. Odštetni zahtev koji je uputila firma "Niskogradnja Marjanović" iz Prijedora je stigao i sa zateznim kamatama iznosi 2.250.000 maraka.

Upućeni sa kojima smo razgovarali tvrde da "nema šanse da se izbegne plaćanje ove odšete" i kao krivce za nepravilnosti vide članove menadžmenta koji su potpisali ovakvu tendersku dokumentaciju i istrajavali u tome da "Termograding" dobije posao otkopavanja otkrivke.

Kao što smo pisali ranije, na uslove tendera raspisanog u julu prošle godine žalila se firma "Niskogradnja Marjanović". Da su njihove pritužbe opravdane, potvrdila je Kancelarija za razmatranje žalbi i naložila poništavanje tendera.

U međuvremenu, rukovodstvo RiTE-a nastojalo je da dobije zeleno svetlo od vlasti RS da angažuje "Termograding" po svaku cenu. Javnu podršku im je dao predsednik RS Milorad Dodik, ali i Vlada koja je odobrila da se zbog hitnosti krene u ubrzanu proceduru koja bi omogućila da "Termograding" dobije posao pregovaračkim postupkom bez objavljivanja oglasa.

Inače, sve ovo komplikuje već veoma tešku finansijsku situaciju u kojoj je RiTE Gacko. Od nekada poželjnog naručioca poslova, gatački gigant je pretvoren u nepouzdanog partnera koji, kako smo saznali, trenutno dobavljačima duguje preko 32 miliona maraka.

No, sa druge strane, na finansiranje rukovodiodstva ne štedi, pa je jednom od njih za pola godine RiTE samo za dnevnice i putovanja  platila 10.000 maraka.

Takođe, brod zvani RiTE polako tone i zbog velikih izdvajanja za plate radnika. Od 2014. u ovo preduzeće je primljeno 435 ljudi, kako su mediji dokumentovali, mahom u korist stranačkih interesa. Potvrđuje to i činjenica da, dok u proizvodnji manjka radnika, ovo preduzeće ima 82 ekonomiste što bi i za jedno ministarstvo ili ekonomski institut bilo previše.

Komentar o odštetnom zahtevu i situaciji u RiTE-u smo pokušali da dobijemo od Uprave. Mejl koji smo poslali pre nekoliko dana je još bez odgovora, a direktor Miodrag Šešlija nije odgovarao na pozive.

Close