Mijanović i Grubač: Zdravstveni radnici u Trebinju nemaju najniže plate u okruženju

Mijanović i Grubač: Zdravstveni radnici u Trebinju nemaju najniže plate u okruženju

Vaso Mijanović, direktor trebinjskog Doma zdravlja, demantovao je danas jučerašnje navode PDP-ovih odbornika Saše Borjana i Ljubiše Krunića da su plate zdravstvenih radnika najmanje u okruženju, te istakao da smatra da je PDP-ov istup samo početak izborne kampanje.

Borislav Grubač i Vaso Mijanović (Foto: Direkt)

Mijanović je naglasio da koeficijenti i plate jesu smanjene, ali da je sve rađeno u skladu sa zakonom i da je tako nešto bilo neophodno zbog ušteda u zdravstvenim ustanovama. Time su, tvrdi on, poboljšali kvalitet zdravstvene zaštite u ovom gradu.

„Zakon o platama zdravstvenih radnika tačno definiše koeficijente, donesen je 2009. godine i od tada su neke zdravstvene ustanove imale nove koeficijente i ti zdravstveni radnici su od tad primali minimalne plate. Mi smo imali taj luksuz da dajemo veće plate, ali i sada su plate u skladu sa zakonom. Mi smo zajednički podnijeli teret novih investicija, a ne novog zapošljavanja. Što se tiče zaposlenih, u prethodne tri godine povećan je broj ljekara koji su dovedeni kroz specijalizaciju ili kroz konkurse iz drugih zdravstvenih ustanova, a mi smo na taj način poboljšali ponudu u zdravstvenim ustanovama u Trebinju“, tvrdi Mijanović.

Dodao je da, ukoliko dođu do nekih finansijskih sredstava, da će i plate zdravstvenim radnicima biti korigovane.

Mijanović je podsjetio da trebinjska Bolnica, na čijem je čelu donedavno bio on, u periodu kada je vlast u Trebinju bila u rukama PDP-a nije dobila niti jedne marke iz gradskog budžeta, uprkos, kako kaže, brojnim zahtjevima.

„Istovremeno, grant prema Domu zdravlja (koga je tada vodio kadar PDP-a prim. aut) je uvijek iznosio 210.000 KM, osim te zborne 2016. godine, kada je iznosio 110.000 KM. Moram da kažem da je prošle godine, osim tih zagarantovanih 220.000 iz kapitalnog granta doznačeno još 140.000 KM za nabavku sanitetskog vozila, a u ovoj godini će grant biti pojačan za 80.000“, kazao je Mijanović.

Na pitanje novinara šta je bilo sa zahtjevom za sastanak rukovodstva sa radnicima, kao i sa peticijom koju je stotinjak radnika Doma zdravlja potpisalo negodujući zbog smanjenja plata, Mijanović odgovara da njega zahtjev nije sačekao.

„Možda je zahtjev upućen prethodnom direktoru. Ja na sve zahtjeve odgovaram“, kazao je on.

Direktor trebinjske Bolnice Borislav Grubač ustvrdio je, takođe, da su plate u ustanovi na čijem je čelu u potpunosti u skladu sa zakonom, te da nisu najniže u okruženju.

Close