Trebinjski PDP traži povećanje plata zdravstvenim radnicima u ovom gradu

Trebinjski PDP traži povećanje plata zdravstvenim radnicima u ovom gradu

Odbornički klub PDP-a u Trebinju zatražio je danas da direktor trebinjskog Doma zdravlja Vaso Mijanović i direktor trebinjske Bolnice Borislav Grubač konačno stanu iza zdravstvenih radnika kojima su, u ovim ustanovama, prije godinu i po dana smanjene plate.

Saša Borjan i Ljubiša Krunić (Foto: Direkt)

Kada su plate smanjene, rečeno je da je to urađeno da bi se napravile uštede. Doktor u trebinjskoj Hitnoj pomoći i odbornik trebinjskog PDP-a Saša Borjan smatra da se plate zdravstvenim radnicima u Trebinju moraju vratiti na stari iznos.

„Aktuelna skupštinska većina na čelu sa Lukom Petrovićem prvo je smanjila koeficijente za zdravstvene radnike u trebinjskoj bolnici i Domu zdravlja. Pored toga, Vlada RS je smanjila minuli rad, tako da je, praktično, iz džepa svakog zdravstvenog radnika izvađeno između 150 i 300 KM. Da li mi lošije radimo svoj posao od ostalih kolega“, zapitao se Borjan na današnjoj konferenciji za novinare.

Smatra da je problem nastao zbog nekontrolisanog primanja radnika u „predizborne svrhe SNSD-a“ te da nije korektno da zdravstveni radnici u Trebinju imaju plate manje nego ostale kolege širom BiH. Rješenje vidi u povećanju granta za zdravstvene ustanove u Trebinju iz gradskog budžeta.

„U predizbornoj kampanji je i u bolnicu i u Dom zdravlja primljen veliki broj ljudi. To je rađeno u različitim periodima godine. Pred izbore 2012. godine primljen je veliki broj ljudi u Dom zdravlja, a pred lokalne izbore 2016. u bolnicu. Sad, zbog velikog broja zaposlenih, ne mogu da isplate plate, pa smanjuju plate radnicima koji rade 30 godina. Cilj je da se po svaku cijenu dobiju izbori. Dugovi u Domu zdravlja potiču od 2011. i 2012. godine kada je sa 130 broj radnika povećan na 155, a pred izbore 2016. godine (kad je na lokalnom nivou vlast bila u rukama PDP-a, prim. aut) povećan je za tek za jedan. Znači, jasno je da je SNSD primao radnike, a stanje se pogoršavalo, jer PDP-ova uprava nije željela da pošalje ljude kući i ostavi ih bez kore hljeba“, kazao je Borjan.

Dodao je da ne računaju na sindikat radnika, jer je, kako tvrdi, sindikat u strahu.

„Sindikat se plaši da kaže bilo šta protiv aktuelne situacije. Radnici su izrevoltirani ovim stanjem, a u prilog tome govori i peticija koju je potpisalo oko 100 radnika Doma zdravlja. Radnici su tražili i sastanak sa upravom Doma zdravlja, ali taj sastanak nikad nije održan“, tvrdi Borjan.

Pored Borjana, na današnjoj konferenciji govorio je i šef Kluba odbornika PDP-a Ljubiša Krunić.

Stav rukovodstva trebinjskog Doma zdravlja danas nismo uspjeli da dobijemo. Direktor Vaso Mijanović obećao je da će se povodom svega oglasiti sutra, na konferenciji za medije.

1 Komentar

Comments are closed.

Close