Nacionalizam - kost koju i dalje glođemo

Nacionalizam – kost koju i dalje glođemo

Jučerašnji tekst o proslavi Dana Republike u Hercegovini i provokaciji u Gacku izazvao je brojne reakcije na društvenim mrežama. Sve to pokazuje da je nacionalizam tema kojom se najviše bavimo.

Foto: Klix

Da je patriotizam poslednje utočiste hulja, a nacionalizam tema za uboge, pokazuju i brojni komentari koji listom podržavaju provokatore i ne vide problem u tome što je grupa razuzdanih mladića od svih gatačkih sela naseljenih srpskim stanovništvom odlučila da svoje oduševljenje Danom Republike pokaže baš Bošnjacima.

Sigurno je da je većina građana Gacka, koji smatraju da je plemenitost zaštititi druge od sebe, osudila ovu provokaciju. Ipak, činjenica da su oni ostali tihi, a da su vidljivi samo oni koji podržavaju ponašanje krajnje problematično sa aspekta morala i etike, mnogo govori o društvenoj atmosferi u kojoj živimo.

Otuda je hvale vredna reakcija Crkvene opstine Gacko.

"Obaveštavamo građane Gacka i javnost da današnji nemili i nepromišljeni događaji oko proslave Dana Republike Srpske u Gacku, kada je kolona vozila provocirala meštane Fazlagića Kule (povratnike Bošnjake), nema nikakve veze sa Crkvenom opštinom Gacko i sa Hramom Sv. Trojice, ispred koga su se slikali prije polaska kolone vozila. Smatramo da je to pogrešan način da se proslavi Dan Republike, koja bi trebala da bude zemlja svih njenih stanovnika. Sve one koji su učestvovali u ovom događaju, a imali su nameru samo da obeleže praznik, pozivamo da se ozbiljno zamisle nad ovim postupkom i da ubuduće paze da ne budu žrtve zlonamjernih manipulacija", napisano je na fejsbuk profilu Hrama Svete Trojice u Gacku.

Close