Nije šala, 18 godina trebinjskog aerodroma

Nije šala, 18 godina trebinjskog aerodroma

Avioni s trebinjskog aerodroma nikako da polete, tačnije, letjeli bi oni, ali nemaju odakle, iako već 18 godina najavljivan aerodrom u Trebinju još nije ni na vidiku. U proteklim godinama promijenile su se zamišljene lokacije, pa i vlasnici aerodroma, a nepromijenjeno je ostalo da nas ka pisti za let vodi SNSD i da od nje još ništa nema. Tako tema aerodroma u Trebinju mnogima služi kao povod za šalu, a kao takvu iskoristili su je danas, povodom 1. aprila, i u Listi za pravdu i red.

(Foto: Direkt)

Naime, priča o izgradnji aerodroma u Trebinju počela je još 2006. godine, a sredinom naredne godine predstavljena je i studija opravdanosti koju je izradila jedna bečka agencija. Ta studija pokazala je da projekat izgradnje aerodroma ima svoju opravdanost.

Prema tadašnjem planu, aerodrom je trebalo da bude na Zubcima, a 2007. godine planirano je da prvi letovi budu u 2011. godini.

Foto: Capital

Vlada RS u svrhu realizacije tog projekta osnovala je i Javno preduzeće “Aerodromi Trebinje”, koje je 2014. godine i zatvorila.

Od prvobitne priče o aerodromu i Vlade Republike Srpske kao osnivača, preko Rodoljuba Draškovića kao mogućeg investitora za ovaj projekat došlo smo sa pričom i do Srbije.

Već nekolike godine tako slušamo kako će Srbija napraviti dugo očekivani aerodrome u Trebinju.

Za Srbiju su 2020. godine bile u opticaju dvije lokacije, od one prvobitne na Zubcima razmatrala se još i lokacija u Mionićima, koja je kasnije izabrana, pa zamijenjena Taležom.

(Foto: Direkt)

Na početku veliki broj stanovništva je i vjerovao kako će se desiti baš onako kako su nam iz Srbije obećali.

A obećali su nam da ćemo već 2022. godine od Beograda do Trebinja stizati se za 40 minuta.

"Prvi avion bi mogao da poleti sa aerodroma Trebinje već 2022. godine"  rekla je novinarima u avgustu 2020. godine tadašnja ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović i dodala da će se tada od Beograda do Trebinja stizati za četrdesetak minuta.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je takođe u avgustu 2020. godine nakon sastanka sa tadašnjim rukovodstvom Srpske rekao da će prvi avion poletjeti do marta 2022. godine.

„Razgovarali smo danas o jednoj od značajnih tema, jer Srbija želi da bude vlasnik aerodroma u Trebinju. Prvi avion će da poleti do marta 2022. godine, ali vrlo moguće i pre toga“, rekao je Vučić.

U izjavama za novinare u oktobru 2021. godine Vučić je pomjerio termin za polijetanje aviona sa trebinjske, još uvijek nepostojeće, piste. Tada je nakon razgovora sa Miloradom Dodikom Vučić rekao da su obezbeđena sredstva za izgradnju aerodroma, koji će koštati 70 miliona evra, dok će još 35 miliona evra biti uloženo u infrastrukturno opremanje.

“Što ćete da vidite na terenu već od juna 2022.godine. I, verujem prve avione na trebinjskom aerodromu pre kraja 2023.godine”, rekao je Vučić.

To bi, kako je tada govorio Vučić, trebalo da podigne cijelu Hercegovinu, da približi Trebinje i Hercegovinu Beogradu i svjetskim centrima.

Međutim, evo i u 2024. godini do toga nije došlo. Vlast po priči zvaničnika ne odustaje od aerodroma, dok oni koji ne vjeruju u to na račun aerodrome zbijaju šale.

Aerodrom u Trebinju na čekanju

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je novinarima ranije u Foči da su vlasnici aerodroma u Trebinju, koji dolaze iz Srbije, u fazi izrade ekološke dozvole za taj objekat.

Tom prilikom Višković je dodao i da o izgradnji tog aerodroma treba pitati vlasnike iz Srbije, koji su i investitori na tom planu.

Da se od aerodroma nije odustalo ponovio nam je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i prilikom nedavne posjete Trebinju.

“Od aerodroma se nije odustalo, ali sada smo u kandžama međunarodnog procesa koji traži saglasnost Hrvatske i traži neke druge saglasnosti i mi to čekamo. Rješavamo sve problem za aerodrom, imovinsko pravne, deminiranja i svega ostalog šta je tu važno da se uradi. Niko nije odustao”, ponovio je Dodik.

S druge strane pričom o aerodromu su se danas, povodom 1. aprila, našalili iz Liste za pravdu i red u Trebinju ispred nove kancelarije "Aerodrom Trebinje" koja je zvanično počela sa radom 2020. godine, a danas je bila zatvorena.

(Foto: Direkt)

Presjecanjem plave vrpce ispred kancelarije Aerodroma Trebinje i tortom sa vatrometima i brojem 18 obilježili su punoljetstvo priče o aerodromu u Trebinju.

Kako su novinarima rekli ideja je potekla od trebinjskih odbornika Liste za pravdu i red koji kažu da su uspjeli da naprave tortu veću od trebinjske piste.

U svom performansu su pustili i tri goluba , a svaki je predstavljao po jednu planiranu lokaciju trebinjskog aerodrome.

Ostavite komentar

Close