Od Ministarstva: Za biblioteku psihološki, a za radnike finansijski problem

Od Ministarstva: Za biblioteku psihološki, a za radnike finansijski problem

Tri meseca su prošla otkad traje prava kriza u Narodnoj biblioteci u Gacku. Kadrovsko rešenje ministarstva se suočilo sa preprekama na lokalu. Rešenje se ne nazire, a kolateralna šteta su radnici koji u martu nisu primili platu.

Narodna biblioteka Gacko

Novi Zakon o bibliotečkoj delatnosti je imenovanje direktora ustanova iz ruku lokalnih vlasti premestio na republički nivo. Ipak, da nove ingerencije ministarstva nisu ispraćene odgovarajućim procedurama, pokazuje primer iz Gacka. Posledica je pat pozicija u koju je dovedena ova institucija, a radnici ostavljeni bez plate.

Kao što smo već pisali, problem nastaje sredinom januara kada je dotadašnjoj direktorici Milici Lažetić istekao mandat. U ustanovu je stiglo obaveštenje Ministarstva prosvete i kulture da je za v. d. direktora imenovana psiholog Maja Beštić.

Sam proces primopredaje se komplikuje "usled neusklađenosti propisane procedure, odnosno, oprečnih stavova između dva ministarstva - resora prosvete i kulture sa jedne i uprave i samouprave sa druge strane" stoji u nalazu Prosvetne inspekcije.

Na sve to, bivša direktorica nije regulisala svoj status, pa joj sa prestankom mandata preti prekid rada u ustanovi. Smatrajući da je u celom procesu oštećena, pokrenula je upravni spor.

Novim zakonom je osnivač, u ovom slučaju Opština Gacko, lišen ingerencija, a sve odluke su prebačene na nivo resornog ministarstva. Ipak, u odgovoru koji smo od ministarstva dobili očekuju od "opštine Gacko punu saradnju na način da obezbedi nesmetani rad i funkcionisanje ustanove".

Naglasili su da će, nakon što imenovana preuzme dužnost, Ministarstvo "u propisanom roku" raspisati konkurs.

Ono što ne pominju je da su rok već prekršili. Stoji to u nalazu Prosvetne inspekcije koja je u Ministarstvu prosvete videla i najvećeg krivca za trenutno stanje. Ono nije ispoštovalo zakonsku obavezu i pre isteka mandata raspisalo konkurs za novog direktora. Takođe, zamereno je da Rešenje o imenovanju v.d. direktora nije ograničeno rokom, kao i da se ne zna kada će konkurs biti raspisan.

Nalaz inspekcije decidan - stvar je izmakla kontroli i to najmanje krivicom radnika ustanove.

"Pretnje, vređanje, prozivanja od strane medija, prijave, pozivi, privođenja od strane policije, predstavljaju ozbiljan problem koji može izazvati ozbiljne posledice" upozoravaju u inspekcijskom izveštaju.

Iako je Republički prosvetni inspektor Miodrag Vitković preporučio da se "hitno sagleda celokupna situacija" i predložio da se problem reši tako što će stručna lica ili komisija Ministarstva posetiti Narodnu biblioteku, to se za proteklih mesec dana nije desilo.

Pokušali smo da kontaktiramo obe direktorice. Milica Lažetić je istakla da je pre ovog problema Narodna biblioteka Gacko bila ustanova za primer.

"Sigurno smo slovili za jedan od najuspešnijih kolektiva na području opštine Gacko. Meni su proteklih meseci ugrožena osnovna ljudska i građanska prava. Procedura je u ovom slučaju prekršena mnogo puta i verujem da će to spor koji sam pokrenula i pokazati", kratko je izjavila bivša direktorica.

Novoimenovana v. d. direktora Maja Beštić nije želela da komentariše situaciju. Rekla je da će se, kada se "situacija reši, obratiti saopštenjem".

Close