Ponovo štrajkuju radnici "Komusa"

Ponovo štrajkuju radnici “Komusa”

Radnici preduzeća “Komus” iz Gacka su četvrti dan u štrajku. Rešenje za težak materijalni položaj očekuju od rukovodstva opštine koje se do ovog trenutka nije oglašavalo. Ceh plaćaju građani koji se, uz redukcije vode, nose i sa prepunim kontejnerima i neprijatnim mirisima.

Radnici "Komusa" traže svoje plate

Zbog dve neisplaćene plate i neizvesne situacije u kojoj se preduzeće nalazi, radnici gatačkog “Komusa” su u utorak otpočeli štrajk. Kažu da su odlučni u svom protestu i da neće krenuti sa radom dok ne dobiju plate za maj i jun. Takođe, traže i razgovor sa rukovodstvo opštine kako bi se iznašlo dugoročno rešenje za firmu.

Za decembar, januar i februar smo primili minimalce, a posle toga dve pune plate. Iako smo imali obećanja iz opštine da će nam prebaciti nešto kada RiTE uplati rentu, a potom od povrata PDV-a, ništa od toga se nije desilo”, kaže Milan Šupić koji 37 godina radi u ovom preduzeću.

Uslovi rada su nikakvi. Imamo tri mašine čija je starost preko 100 godina i sa tim treba da održavamo čistoću. Nepojmljivo je da pored budžeta opštine od preko 10 miliona maraka dođemo u ovakvu situaciju”, ističu radnici.

Spremni smo istog momenta, ako nas pozove načelnik da razgovaramo, jer imamo poverenja da on može rešiti problem. Dok se to ne desi, grad će biti zatrpan smećem. A, kad nam uplate dve plate, spremni smo da radimo i noćnu smenu dok sve ne očistimo”, jasan je Milan Šupić koji se u ime zaposlenih izvinio građanima zbog neprijatnosti koje imaju.

Iako su radnici spremni za razgovor, iz opštine, za sada nema naznaka da će se on i desiti. Načelnik Milan Radmilović se nije javljao na pozive, dok je njegov zamenik Radoica Antunović na odmoru.

VD direktora "Komusa" Dragana Rudan je u kratkom razgovoru rekla da očekuje da će se sastati sa načelnikom do kraja dana i da će tada moći da da više informacja.

Položaj radnika je zaista težak. Rade sa smećem, na visokim temperaturama, suočeni sa zarazom i svim drugim problemima i razumljivo je nezadovoljstvo. Ipak, ovaj štrajk je nezakonit jer nije donesena odluka o stupanju u štrajk, niti je imenovan štrajkački odbor. Sa druge strane, građani plaćaju odvoz smeća, pa je dužnost preduzeća da obezbedi uslugu koju je naplatilo. Takođe, po Zakonu o štrajku, pošto spadamo u posebne delatnosti, naša je obaveza da obezbedimo minimum rada”, istakla je ona.

Zatrpani kontejneri i u centru Gacka

Veruje da će se naći neko rešenje budući da preduzeće ima potraživanja. Ono što predstavlja problem je njihova naplata.

"Za sve što smo dužni prema radnicima, već imamo zarađen novac", kaže Rudan i dodaje da u ukupnim prihodima tek oko 15% čine uplate građana za odvoz smeća. Najveći deo je iz Zajedničke komunalne potrošnje koji se finasira iz sredstava koje u budžet opštine RiTE Gacko uplaćuje na ime tzv. rudarske rente.

Radnici, pak, tvrde da su za štrajk svi znali, kao i za teško stanje u preduzeću, jer su rad prekidali i krajem prošle godine iz istih razloga. Kažu da je po ugovoru koji su potpisali poslodavac dužan da do kraja meseca isplati plate. "Da su obaveze prema nama izmrene, do štrajka ne bi došlo", reakcija je ogorčenih radnika.

Kolateralna šteta su građani koji kažu da se neprijatan miris iz kontejnera širi gradom i ulazi u stanove. “A uz sve to, nemamo ni vode”, revoltirana je stanovnica iz centra grada. Naime, pre sedam dana u Gacku su počele redukcije u vodosnabdevanju. Sa mreže se naizmenično isljučuju seoska područja, a bez vode su i viši delovi grada.

Close