Potvrđeno: Ovi istočnohercegovački kandidati (ponovo) su na kompenzacionim listama

Potvrđeno: Ovi istočnohercegovački kandidati (ponovo) su na kompenzacionim listama

Centralna izborna komisija BiH potvrdila je kompenzacione liste za predstojeće izbore, za NSRS i Parlament BiH, na kojima su i kandidati iz Istočne Hercegovine. Većinom oni su kandidati ili čak nosioci lista u svojim izbornim jedinicama. Pojedincima među njima kompenzacione liste su se ranije dobro isplatile, jer su im omogućile i nekoliko mandata.

(Ilustracija/NSRS)

Najbolji primjer je Bilećanin Radovan Vuković. On se na kompenzacionoj listi SNSD-a za NSRS ovoga puta nalazi pod rednim brojem četiri, a posljednja dva mandata u NSRS dobio je upravo preko kompenzacione liste. Vuković se nalazi i na listi kandidata izborne jedinice devet. Na obje liste su i gradonačelnik Trebinja Luka Petrović (broj 35. na kompenzacionoj), inače nosilac liste za izbornu jedinicu 9, zatim Trebinjka Valerija Lakić (broj 36.), Suzana Milutinović iz Ljubinja (broj 76.), aktuelni narodni poslanici Veljko Marić iz Foče (broj 20.), Srđan Milović iz Gacka (broj 50.) i Ilija Tamindžija iz Nevesinja (broj 65.). Osim Vukovića, niko od njih ne kotira visoko na kompenzacionoj listi na koju je SNSD stavio čak 108 kandidata. Trebinjka Ljubica Miljanović kandidat je za Parlament BiH, a jedina je iz Istočne Hercegovine na kompenzacionoj listi SNSD-a za ovo zakonodavno tijelo. Na ovoj listi nalazi se pod rednim brojem 9.

Na kompenzacionoj listi PDP-a za NSRS četvrto mjesto pripalo je trebinjskom odborniku Ljubiši Kruniću koji je i nosilac liste za izbornu jedinicu devet.

Na čelu kompenzacione liste Socijalističke partije za NSRS je Gačanin Maksim Skoko koji je i nosilac liste za izbornu jedinicu devet. Na listi u ovoj izbornoj jedinici nalaze se i Nevesinjac Momčilo Vukotić i Trebinjac Rajko Ćapin, koji su, takođe, na kompenzacionoj listi (pod brojevima 19. i 20.).

SDS je na kompenzacionu listu za NSRS, pod rednim brojem 16, stavio Trebinjca Nebojšu Vukanovića koji je i na listi izborne jedinice devet.

Bilećka odbornica Snage Hercegovine Branka Radmilović kandidat je za NSRS na listi DNS-a, a ova stranka stavila je i na 17. mjesto svoje kompenzacijske liste za ovu Skupštinu. Potpredsjednik trebinjske Skupštine Bojan Šapurić nalazi se na obje liste za Parlament BiH, s tim što na kompenzacijskoj zauzima šesto mjesto.

Na kompenzacionoj listi Ujedinjene Srpske za NSRS šesto mjesto pripalo je Trebinjcu Mijatu Šaroviću koji je nosilac liste za NSRS u izbornoj jedinici devet. Na obje liste je i Branka Pejović Petković, a na kompenzacionoj joj je pripao broj 11.

Gačanin Rajko Papović prvi je na kompenzacionoj listi Prve SDS za NSRS, kao i na listi izborne jedinice devet za ovo zakonodavno tijelo. Na obje liste je i Trebinjac Miodrag Novokmet koga je stranka stavila na 12. mjesto kompenzacione liste.

Nosilac liste SNS-a u izbornoj jedini devet, za NSRS, Dragomir Drakul iz Foče, nalazi se i na kompenzacinoj listi, pod brojem 11.

Bilećanka Mirjana Bratić, kandidat na listi NDP-a za izbornu jedinicu devet, nalazi se i na kompenzacionoj listi ove stranke za NSRS pod rednim brojem 13.

Kompenzacioni mandati raspodjeljuju se na liste političkih stranaka ili koalicija prema broju dobijenih važećih glasova, pa su, u suštini, kompenzacione liste siguran način za ulazak u zastupnička tijela kod velikih stranaka. Zbog toga često imamo priliku da čujemo upozorenja političkih analitičara kako su kompenzacione liste sredstvo za manipulaciju, jer preko njih u skupštinu ili parlament obično ulaze dužnosnici koji dobijaju stranačke privilegije i koji, stoga, ne moraju strahovati od preferencijalnih glasova.

Kompenzacione liste svih stranaka možete pogledati OVDJE.

Close