Radnici „Vodovoda“ u Gacku najavili generalni štrajk

Radnici „Vodovoda“ u Gacku najavili generalni štrajk

Radnici gatačkog Vodovoda su od juče u štrajku upozorenja. Ukoliko se ne ispune njihovi zahtevi generalni štrajk najavljuju za 18. mart.

Foto: Arhiva

Član štrajkaškog odbora Boško Bejat je za „Direkt“ rekao da su juče o namerama obavestili rukovodstva preduzeća i opštine, članove Nadzornog odbora, resorno ministarstvo, a razgovarali su i sa predstavnikom granskog sindikata.

„Svi nadležni su upoznati da smo od juče, praktično u štrajku upozorenja. Ako se ne izađe u susret našim zahtevima, bićemo prinuđeni da 18. marta stupimo u generalni štrajk. Građani Gacka moraju da znaju da će, u tom slučaju, biti obezbeđen samo minimum rada, što će se sigurno odraziti na kvalitet vodosnabdevanja“, kaže Bejat.

U svojim zahtevima koje je, kako saznajemo, potpisalo 54 od 57 radnika, zahtevaju isplatu šest plata, toplih obroka i regresa. Takođe, od rukovodstva traže da se obezbede novi poslovi kako bi se dugoročnije stabilizovalo preduzeće.

„Insistiramo i na utvrđivanju odgovornosti, pre svega rukovodstva i članova Nadzornog odbora koji su svojim činjenjem ili nečinjenjem dozvolili da preduzeće dođe do stečaja, a radnici do dna“, naglašava Bejat.

Većina zaposlenih u Vodovodu se nada da će u narednim danima sa predstavnicima preduzeća i opštine, kao većinskog vlasnika postići dogovor i da do štrajka neće doći. Ipak, u suprotnom, zbog situacije u koju su dovedeni štrajk vide kao jedino rešenje.

„Usred Gacka se dešava jedna ljudska agonija prema kojoj su, izgleda, svi ravnodušni“, sa očajanjem u glasu priča jedan od zaposlenih.

„Naš predsednik sindikata je hranilac šestočlane porodice, jedini izvor prihoda mu je plata iz Vodovoda i nju mu duguju. I to za pola godine! Imamo i bračne parove, ljude od čijih primanja zavise njihove porodice, one koji imaju studente. Da ne pričam o tome da ne možemo da overimo knjižice, a dosta je dece osigurano preko roditelja zaposlenih u Vodovodu“.

Kako pomoći Vodovodu je bila jedna od najvažnijih tema na poslednjoj sednici SO Gacko, o čemu smo pisali. Tada su odbornici usvojili nekoliko zaključaka, a jedan od urgentnih je bio da opština uplati 100 hiljada maraka kako bi se odblokirao račun preduzeća. Iz budžeta je, ipak, izdvojeno samo pola dogovorene sume, što je bilo nedovoljno za skidanje blokade.

Radnici su i sredinom decembra rešenje za svoje probleme potražili od opštine, ali, uprkos obećanjima, situacija se nije popravila. Poslodavac im trenutno duguje šest plata, a dug preduzeća je, prema poslednjem revizorskom izveštaju iz 2017. godine premašio 2,7 miliona.

Oči radnika „Vodovoda“ sada su uperene u lokalne vlasti, budući da je Opština Gacko većinski vlasnik preduzeća. Iako su juče predali zahteve niko ih iz opštine nije kontaktirao, potvrdili su nam u sindikatu. I mi smo pokušali da dobijemo komentar od načelnika i njegovog zamenika, ali bez uspeha.

Close