RiTE Gacko: Ako radi, mora da praši

RiTE Gacko: Ako radi, mora da praši

Sastanak o zagađenju koji je u ponedeljak održan na RiTE Gacko nije doneo nikakav pomak. Stanovnicima MZ Nadanići orjentir će biti dimnjak TE Gacko i u slučaju da on bude prašio kao do sada, ponovo će na protest. Rešenja ima, ali ne u dogledno vreme, poručuju iz Uprave RiTE. Ukratko, ako bude radila, termoelektrana će da praši najmanje još godinu dana, a verovatno i duže.

Sa protesta ispred RiTE Gacko

Članovi Uprave RiTE Gacko na čelu sa v.d. direktora Maksimom Skokom danas su se na kratkom sastanku susreli sa predstavnicima MZ Nadanići nakon što je prošlog četvrtka održan protest ispred ulaza u ovo preduzeće. Bio je to jedan od zahteva organizatora protesta zbog zagađenja termoelektrane koja već duže vreme intenzivno ugrožava životnu sredinu i zdravlje ljudi.

Tako mora

Iz RiTE se do ovog trenutka nisu oglasili, ali je javnost od Siniše Miloševića, predsednika Saveta MZ Nadanići mogla da čuje da im je predočeno da termoelektrana mora ovako da radi najmanje još godinu dana.

“Maksim Skoko nam je rekao da intenzivno rade na rešavanju problema, ali je to nemoguće preko noći. Rekao je i da, kad bi fabrika koja pravi elektrofiltere sad počela da ih pravi za našu firmu, trebalo bi godinu dana da ih napravi. Dakle, problem se ne može rešiti za dan, ni za mesec. Godine su u pitanju”, prenosi Milošević utiske sa sastanka. Ipak, dodaje da oni zahtevaju da TE radi po standardima i zakonu jer je život uz ovakvu prašinu postao nemoguć.

Stav naše MZ da će nam orjentir biti dimnjak. Ako se nastavi intenzivno zagađenje kao što je bilo zadnjih stotinjak dana, rekao sam da idemo u proteste”, kaže Milošević I rezignirano dodaje da mu se čini da se daleko od rešenja problema.

Značajne ingerencije opštine i načelnika

O problemu koji muči stanovnike Gacka iz opštine ni reči. Načelnik Ognjen Milinković, mada ima ingerencije, do sada nije uradio (skoro) ništa. Skupština opštine nije zasedala od početka marta, tako da je opšti utisak da su od Gacka ruke digli i sami Gačani. Direktor Skoko je rekao da su i opštinski i republički inspektor kaznili i njega i preduzeće, ali to suštinski ne menja niti smanjuje toksičan uticaj na prirodu i zajednicu.

Zakon o lokalnoj samoupravi RS načelniku daje značajna ovlašćenja. Budući da je još po zanimanju lekar, u izrazito zagađenom mestu bi se očekivalo da u budžetu obezbedi sredstva “za ostvarivanje zdravstvene zaštite koja su preko utvrđenih vrednosti standarda”, što mu omogućava zakon.

Član 28 Opštini Gacko omogućava da “propisuje granične vrednosti emisije za pojedine štetne materije u slučajevima utvrđenim zakonom, da brine o poboljšanju kvaliteta vazduha i sanaciji područja sa ugroženim kvalitetom vazduha, donosi plan kvaliteta vazduha". Ono što je takođe važno je da jedinica lokalne samouprave ima pravo i obavezu da objavljuje podatke o kvalitetu vazduha.

Odredbe ovog zakona su, nažalost, samo spisak lepih želja za Gačane.

Šta će biti sutra, za pet godina?

I dok se rudnik, termoelektrana, ljudi, pa i sama priroda, iskorišćavaju do krajnjih granica, niko ne postavlja pitanje šta će se desiti kada ovo postrojenje stane.

Ako ne sutra zbog dotrajalosti, a ono 2028. godine do kada je BiH preuzela obavezu da emisiju SO2 smanji za 95%, NOx za 62% i čvrstih čestica za 88% u odnosu na 2014. godinu.

Iako su iz RiTE Gacko iskoristili RTRS da daju netačnu informaciju da su rudari već zaposeli glavni ugljeni kop i da su nadomak kvalitetnog uglja, istina je da je on i dalje potopljen, a klizište za koje nema rešenja usložnjava situaciju i predstavlja opasnost za radnike.

Sa druge strane, ono o čemu javnost nisu obavestili su namere da se nedostatak uglja premosti RDF gorivom, odnosno da se u kotlu spaljuje komunalni otpad. Budući da ga BiH ne proizvodi, uvozio bi se iz Evrope.

To je dodatno zabrinulo ljude koji su svesni da njihova dobrobit onima koji donose odluke nije na prvom mestu.

Studija uticaja na životnu sredinu koju je platila RiTE Gacko predviđa spaljivanje 1200 tona RDF goriva dnevno za proizvodnju električne energije. U procesu su dobijanja ekološke dozvole kod resornog ministarstva, a mišljenje treba da dostavi i lokalna zajednica.

 

1 Komentar

 1. Sinisa Mandic
  2023-05-17 at 22:57

  Terma: pustena u rad pocetkom osamdesetih i zasnovana na ruskoj tehnologiji iz sezdesetih godina 20og vijeka. Cak ni tokom planiranja projekta (a ne kasnije) ekoloski standardi nisu uzimani u obzir jer su i tada bili skupi. Isto tako, cinjenica je da se tokom planiranja i dizajna moglo mnogo bolje rijestiti pitanje rudnika kao i prilaza Nadanicima, pitanje lokacije same elektrane, kao i nacin na koji rudnik treba da se siri. Sama cinjenica da je TE morala ici u generalni remont 6 godina nakon pustanja u rad jer je bila projektovana za visokokaloricni ugalj koji nije gatacki, dovoljno govori o planiranju i realizaciji projekta. Kada je to uradjeno, TE je radila vrlo dobro i izbacivala na mrezu potrebnu kolicinu KWH. Ali gatacki kilovat je uvijek bio skup, ili skuplji od prosjeka i zbog toga je rukovodjenje moralo biti strucno i odgovorno. A toga nije bas bilo previse u dosadasnjoj istoriji. Tuzna cinjenica …
  Cinjenica je da je g-din Skoko u pravu: I da tehnicka specifikacije postoji sada, potrebno je minimum godinu dana da se filteri naprave i potom montiraju. Ali recimo da se o tome moglo misliti ranije i rjesavati ranije. Medjutim, ako uzmete u obzir da je bio rat, i da nakon rata nije bilo dovoljno pameti ili volje (Strucnosti je jos donekle i bilo posle rata) onda je jasno zasto nista nije uradjeno. Lakse je trgovati energetskim viskovima, mesetariti sa privatnicima za iskopavanje u rudniku, korisiti poslove u TE kao sredstvo ucjene tokom izbora ili glasnja …. znaci nema odgovornosti, nema karaktera, nema volje (Kako kaze D Radovic: Nema sta nema !).
  Tuzno je sve ovo citati i slusati o ovome jer je to nekada bio vrlo znacajan i ambiciozan projekat koji je tom kraju omogucio napredak i stabilnost. Ambiciozan projekatk iz vremena SFRJ koji je realizovan uz gomilu nedostataka i kao takav je i dalje vazan za zivot okoline, Hercegovine a bogami i opstanak pojedinaca na vlasti ili recimo u trci trgovine strujom. I koju vec punih 40 godina mnogi koriste za licne koristi (mimo dohotka) od sitnih kradja goriva do glasova na izborima pa do krupnijih … i stalno se krpi, i stalno se remontuje ali i dalje traje.
  Diversifikacija enrgeteskih resursa je potrebna, ali odrzavanje postojecih je potrebnija dok se ne postigne potrebni balans. I jedno i drugo imaju zajednicko odogovorno upravljanje i rukovodjenje, za sta je potrebno znanje i pamet (Ne partija ili visi interes). Od rukovodioca u Rudniku, preko sefa elektrokomande do generalnog direktora.

Comments are closed.

Close