Šarović: Na računu za izgradnju centra ima skoro 727.000 maraka

Šarović: Na računu za izgradnju centra ima skoro 727.000 maraka

Na računu Grada Trebinja, koji je posebno otvoren za sredstva namijenjena za izgradnju centra za osobe sa smetnjama u razvoju, trenutno ima skoro 727.000 maraka i one će biti utrošene za nastavak izgradnje centra, čim tenderska procedura bude privedena kraju. Objasnio je ovo danas novinarima direktor Udruženja djece i omladine sa posebnim potrebama “Sunce nam je zajedničko” Mijat Šarović. 

Konferencija za novinare, na kojoj su se osim Šarovića pojavili i roditelji djece iz udruženja, nastavak je prepucavanja koje se vodi između Šarovića i odbornika Vukanovićeve Liste za pravdu i red. 

Šarović je pojasnio da je firma “Energetik” na prvobitnom tenderu za izgradnju centra bila najpovoljnija te da je Gradu za posao koji je obavila dostavila svega dvije fakture - prvu u januaru 2021. godine, a drugu u maju iste godine.

U te dvije tranše, Šarović uvjerava, potrošeno je ukupno 203.000 maraka od 627.000, koliko je za izgradnju centra u Trebinju prikupljeno u akciji “S ljubavlju hrabrim srcima”. 

“Saldo na računu je bio 426 909 KM. To je minimalno novca plaćeno za ove radove do sada, jer njima je to plaćeno uz kaznene poene, nakon čega je sa izvođečem raskinut i ugovor. Po završetku svih tih procedura Grad Trebinje je na jednoj od skupštinskih sjednica, donio odluku da se iz kreditnih zaduženja odobri još 300 000 KM, tako da za nastavak radova sada imamo ukupno 726 909 KM”, naveo je Šarović i dodao da se nada kako bi radovi mogli biti nastavljeni do kraja maja. 

“Nama je bio prioritet da se završi donji sprat, jer bi on mogao da pokrije sve ono što radimo u sadašnjem dnevnom centru, a gornji bi bio ostavljen za neki naredni period, jer nam je želja da napravimo te programe za stanovanje uz podršku, da naša djeca mogu tu da žive kada mi roditelji ne budemo živi, da mogu da budu ovdje zajedno u gradu, sa braćom i sestrama”, poručio je on i dodao da odbornici Liste za pravdu i red svojim pričama nanose štetu Udruženju. 

Odbornica ove Liste Dajana Milišić navela je kako oni u svojim javnim istupima pitanja postavljaju isključuvo lokalnoj vlasti. 

“Ja ću po ko zna koji put pitati gradonačelnika, koji se uporno krije iza Udruženja, zašto se ovoliko dugo čekalo na tender?  Da li je novac za Dnevni centar potrošen u izbornoj kampanji? Koliko će na kraju radovi koštati? Da li je tačno da će i sa posljednjim kreditnim zaduženjem od 650 000KM faliti još novca? Na posljednjoj sjednici sam rekla, a ponoviću i sada, držim vas za riječ da će Dnevni centar biti završen do kraja ove godine”, kazala je ona.  

Sukob Vukanovića i Šarovića eskalirao fizičkim obračunom

Close