Trebinjsko Tužilaštvo otvorilo istragu protiv Ćurića, Petrovića i Šarenca

Trebinjsko Tužilaštvo otvorilo istragu protiv Ćurića, Petrovića i Šarenca

Okružno javno tužilaštvo Trebinje danas je otvorilo istragu u vezi sa zloupotrebom službenog položaja i ovlaštenja, po krivičnoj prijavi Liste za pravdu i red Nebojše Vukanovića protiv gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića te vršioca dužnosti načelnika Odjeljenja za finansije Momira Šarenca i generalnog direktora Elektroprivrede RS i šefa kluba odbornika SNSD-a u Skupštini Trebinja Luke Petrovića. Ovim povodom Vukanović je danas dao izjavu inspektorima za privredni kriminal u Policijskoj upravi Trebinje. Lista za pravdu i red ovu krivičnu prijavu podnijela je prije pet mjeseci zbog sumnje da je navedeni trojac oštetio budžet Grada za 486.000 maraka nezakonitim plaćanjem dugova Fudbalskog kluba “Leotar”.

Nebojša Vukanović

“Postupajući po prijavi Liste za pravdu i red Nebojše Vukanovića, a u cilju sprovođenja istražnih radnji u vezi sa zloupotrebom službenog položaja i ovlaštenja, Okružno javno tužilaštvo Trebinje dostavilo je zahtjev službenicima Policijske uprave Trebinje da izvrše određene radnje u cilju provjere navoda iz krivične prijave”, potvrdio je za “Direkt” Srđan Vukanović, portparol trebinjskog Okružnog javnog tužilaštva.

Nakon što je Nebojša Vukanović objavio na svom blogu da je otvorena istraga u ovom slučaju, gradonačelnik Trebinja sazvao je konferenciju za medije u Gradskoj upravi. Podršku su mu ovom prilikom dali predstavnici nekoliko trebinjskih sportskih kolektiva koji su, uglavnom, aktivisti lokalnog SNSD-a. Ćurić je ovom prilikom kazao da još nije pozvan da u policiji da svoju izjavu u skopu istrage.

Ćurić sa predstavnicima sportskih kolektiva

“Nema potrebe da se politizuje, sve sam uradio u skladu sa zakonom, na dobrobit djece koja se bave sportom, jer ne možemo da budemo licemjerni, da pričamo jedno, a radimo drugo. Ja stojim iza ovoga i  spreman sam da opet izađem u susret svima u skladu sa zakonom”, rekao je Ćurić.

No, trebinjski gradonačelnik ni ovom prilikom nije objasnio na koji je tačno način prebacio novac građana Trebinja za plaćanje dugova FK “Leotar”. Na novinarsko pitanje zbog čega nije sazvao vanrednu sjednicu na kojoj bi se javno raspravljalo o prebacivanju novca prije nego je to urađeno, Ćurić kaže da nije bilo vremena za to.

“Ako idete normalnom procedurom, sazivanjem vanredne sjednice, ne može da se odluči najmanje mjesec dana o ovom novcu, a FK Leotar je imao 15 dana da odluči da li će da se takmiči ili ne”, rekao je Ćurić.

Nebojša Vukanović se na svom blogu osvrnuo na izjavu koji je danas dao policiji. On je kazao  da se ovdje radi o školskom primjeru zloupotrebe položaja.

“Mirko Ćurić na današnjoj konferenciji nije objasnio šta je osnov u zakonu za njegov postupak, a umjesto odgovora pokušava da se sakrije iza sportista. Imali su većinu, mogli su sazvati Skupštinu i donijeti sve u skladu sa zakonom. Ali nisu i zato treba da odgovaraju. Ima više nego dovoljno dokaza, a pitanje je da li će i kada Tužilaštvo u Trebinju pokrenuti proces i sudski postupak. Istragu ću detaljno pratiti i neću dopustiti da se tužilac nagodi, da se dese propusti i da kumovi Ćurić i Petrović prođu bez kazne”, rekao je Vukanović.

Podsjećamo, prije dvadesetak dana trebinjski opozicionari održali su mirni protest ispred Palate pravde u Trebinju zbog toga što brojne krivične prijave koje su podnijeli trebinjskom Tužilaštvu u proteklom periodu nisu dobile sudski epilog.

Close