Disciplinska zbog tekstova sa “Direkta”

Disciplinska zbog tekstova sa “Direkta”

Kako ozbiljno shvatiti i uvažavati MUP ako svoje pripadnike disciplinski goni zbog deljenja tekstova sa portala “Direkt” na društvenim mrežama?

Disciplinski postupak u toku

Da je Veljko Vuković u avgustu prošle godine na svom privatnom profilu podelio neku skarednost iz rijalitija ili, čak, erotski sadržaj, verovatno ne bi niko reagovao. Međutim, kritički osvrt na rad zvaničnika RS i MUP RS je potpuno druga priča. Pritisak je već trpeo zbog pripadnosti i otvorene podrške grupi "Pravda za Davida". A zbog tekstova sa portala “Direkt” i bloga Nebojše Vukanovića protiv njega se u PU Trebnje vodi disciplinski postupak. 

Sudeći po zapisniku,direktiva je da se o Željki Cvijanović, Luki Petroviću, Iliji Tamindžiji i Žarku Laketi mora govoriti i misliti sve najlepše.

Maltretiranje uzrnog policajca

Da li je Veljko Vuković podelio te tekstove ili, možda, njegova supruga ili neko od dece, nadamo se da će utvrditi komisija pred kojom će se dotični policajac uskoro braniti. Ono što za sada znamo da ga od ove vrste pritiska nije poštedela besprekorna 22-godišnja karijera u policiji. Usmeno je i pismeno pohvaljivan, sa odličnim ocenama rada i Zahvalnicom od ministra za izuzetan doprinos na poslovima bezbednosti.

Pritisak ne popušta - policajac Veljko Vuković

Maltretiranje ovog uzornog policajca počinje nakon akcije u kojoj je sa skankom pao Ivica Čuljak. Njegov brat Luka, o kome je i juče bilo reči na sednici NSRS je široj javnosti poznat kao jedan od aktera u selu Sopilja u kojem je policija do sada intervenisala preko 500 puta, a o čemu smo i mi pisali. Prema tvrdnjama policajaca i meštana, Luka je nasilnik koji maltretira nekoliko porodica, a nezadovoljan što su stali u zaštitu nemoćnih, zapretio je Vukoviću i Kovačeviću da će ih iz Nevesinja premestiti u PS Gacko. I zaista, brzo obojica bivaju premešteni, a da bi im se još više napakostilo, raspoređeni su u suprotne smene, pa im je onemogućeno i da na posao putuju zajedno.

Policajci su podneli tužbu. U prvom stepenu je rešeno u njhovu korist, da bi drugostepenom presudom izgubili.

Sigurno je da veliki broj pripadnika MUP-a na najbolji način, časno i pošteno obavlja svoj posao. Ipak, previše je slučajeva koji su narušili poverenje građana u ovu instituciju. Od filmske pljačke blindiranog auta koju su izveli specijalci, do podrške koju su pružali dilerima, a u Foči dozvolili postojanje Šilerove ulice isticao je svojevremeno narodni poslanik Zdravko Krsmanović.

O zvaničnicima sve najlepše

Čak i ako građani nemaju konkretan dokaz kriminalizacije pojedinih policijskih zvaničnika, spisak njihove imovine jasno ukazuje da tu odavno nisu čista posla. Važi to i za sada već bivšeg načelnika PU Žarka Laketu koji je pravi bogataš. Imovina samo u automobilima i mehanizaciji približava se milionu. Privatna firma, ekskluzivni restoran “Atrium” i ostala čuda da se ne pominju. Umesto da se MUP zapita kako su mu zvaničnici postali milioneri, stav institucije je da su navodi netačni. Naime, u disciplinskoj prijavi se navodi da se u negativno govori o Željki Cvijanović i Miloradu Dodiku “kojim tekstom se ispoljavaju političko nezadovoljstvo te se ukazuje “ukoliko im se opet da podrška da Nevesinje i Hercegovina treba da ostanu najsiromašnije i najnerazvijenije slepo crevo Evrope”. Radi se o tekstu Nebojše Vukanovića “Milioni, kamioni, avionic I Željkine iluzije”.

Vuković je, po mišljenju Jedinice za profesionalne standarde počinio teže povrede dužnosti time što je podelio dva teksta sa našeg portala. Radi se o “Laketa demantuje – Direkt argumentuje i “Kad stvarnost demantuje ministra – prati trag novca”. U Zahtevu za pokretanje disciplinskog postupka stoji da se u tekstovima Direkta “u negativnom kontekstu pominje načelnik PU Trebinje Žarko Laketa , kao i MUP RS u celosti, te bez ikakvog utemeljenja i činjenica, paušalno se piše o navodnoj kriminalizaciji policije i lošoj atmosferi u policiji.”

Iako se u tekstovima “Direkta” nude fotografije i dokumenti, dakle činjenice, Jedinica za profesionalne standarde preferira pristup “paušalno je ono što mi ocenimo takvim”.

Pravo je čudo pa Jedinica za standarde nije disciplinski preispitivala prisustvo Žarka Lakete (a nije usamljen slučaj) predizbornom mitingu SNSD-a u Nevesinju uprkos tome što je Zakonom o policiji izričito zabranjeno prisustvo političkim skupovima.

Umesto da se realno pogledaju i sakrju golotinju, predstavnici MUP-a su, sudeći i po ovom slučaju, skloniji da progone i maltretiraju one koji ukazuju da nam je car go.

Vuković je trpeo pritisak i zbog pripadnosti grupi “Pravda za Davida”, što nije usamlje primer u PU Trebinje. Zbog svojih stavova i pripadnosti grupi “Pravda za Davida” u pomenutoj upravi više od pola godine maltretiran je i premeštan i njegov kolega Nemanja Babić.

Veliki broj policajaca na jugu Srpske sa kojima smo pričali nam je potvrdilo da je radna atmosfera loša, a posebno ih obeshrabruje činjenica da se bave trivijalnim slučajevima, dok veliki kriminal nesmetano prolazi.

Close