Gacko: Radnici Vodovoda najavili štrajk

Gacko: Radnici Vodovoda najavili štrajk

Za 19. decembar je najavljen štrajk u gatačkom Vodovodu. Radnici traže četiri zaostale plate i pregovore sa poslodavcem. O svojim namerama su obavestili nadležne, ali ih u proteklih sedam dana niko nije kontaktirao.

Martovski štrajk nije rešio probleme (foto: arhiva)

Zaposleni u JP Vodovod iz Gacka poslali su proteklog petka Odluku o stupanju u štrajk na sve relevantne adrese. Reakcija nema ni nakon sedam dana. Direktor je na bolovanju, članovi Nadzornog odbora se nisu oglašavali, a niko im se iz lokalne samouprave, koja je većinski vlasnik, nije obraćao. Predsednica Sindikata Sanela Ćećez kaže da su radnici složni, ali da je stanje u firmi haotično.

U saopštenju za javnost su istakli da im poslodavac duguje četiri plate i da je zbog toga 56 porodica dovedeno na rub egzistencije. Definisana su četiri zahteva. Između ostalog, da im se u narednih nekoliko dana isplate zarade za jul i avgust, a do sredine decembra i za septembar i oktobar. Uz to, zahtevaju pregovore sa poslodavcem oko cene rada i pravilnije raspodele plata.

Godinu dana traju već previranja u ovom preduzeću koje sada plaća ceh loših poslovnih odluka koje su ga dovele na korak do kraha. Radnici su štrajkovali i u martu ove godine sa istim zahtevima. Okončan je istog dana nakon obećanja da će opština priskočiti u pomoć.

Nešto pre toga je SO Gacko usvojila paket mera kako bi se "pokrile" dospele obaveze.

Tada je direktor Goran Lučić apostrofirao kao osnovni problem preterano zapošljavanje u javnim preduzećima.

“Vodovoda i Komusa se neko seti samo kad se treba zapošljavati. Sa trenutnim brojem potrošača maksimalan broj zaposlenih može biti između 30 i 35. Trenutno sa prihodima od vode ne možemo da pokrijemo plate”, rekao je Lučić obraćajući se odbornicima.

Nakon svega radnici se osećaju iznevereno i ostavljeno na cedilu. Tvrde da će biti istrajni u zahtevima i da ovoga puta neće pristati na kompromis.

Stav lokalne samouprave je da ne postoji zakonska obaveza da se "Vodovod" subvencioniše iz budžeta i da je obaveza opštine da plaća svoje račune za potrošenu vodu.

Prema finansijskom izveštaju za 2018. godinu, preduzeće je poslovalo sa gubitkom od 300 hiljada maraka. Prihod je bio oko 870 hiljada, a rashodi 1,17 milion.

Kapital samog preduzeća čiji je opština Gacko većinski vlasnik je sada praktično neznatan. Prema pomenutom izveštaju ukupna vrednost gatačkog vodvoda je 3,8 miliona, ali je na kraju 2018. godine nepokriveni gubitak premašio 3 miliona maraka.

Close