Gacko: Radnici Vodovoda stupili u štrajk

Gacko: Radnici Vodovoda stupili u štrajk

Nakon neuspelih pregovora sa predstavnicima lokalne vlasti štrajk upozorenja radnika Vodovoda u Gacku je jutros prerastao u potpunu obustavu rada. Biće ispoštovan samo minimum radnih aktivnosti. Kako će se situacija dalje odvijati zavisi od poteza direktora i opštinskog rukovodstva od kojih očekuju poziv za sastanak, kažu u štrajkačkom odboru.

Radnici od decembra skreću pažnju na teško stanje u preduzeću (foto:arhiva)

I ovog jutra su došli u firmu, ali radne zadatke je dobila grupa od nekoliko radnika koja će biti odgovorna za održavanje minimuma rada, rekao je Boško Bejat, član štrajkačkog odbora.

On je objasnio da su protekle sedmice vođeni pregovori sa predstavnicima opštine kao većinskog vlasnika, ali bez uspeha. Stoga su bili primorani da štrajkom pokušaju da ostvare svoja prava.

“Tražili smo da nam isplate zaostale plate i da preduzeću obezbede posao za naredni period. Rekli su da para nema, da hoće da isplate plate, ali ne znaju kad. Nisu mogli ništa da nam obećaju osim da treba da budemo spremni i da ostanemo bez posla”, tvrdi Bejat.

Radnicima se kasni sa isplatom pet plata, a firma je u protekle dve godine imala gubitak od 550 hiljada, a prema revizorskom izveštaju iz 2017. gubitak po visini kapitala je iznosio 2,7 miliona. Na poslednjoj sednici SO Gacko su usvojene mere za koje se tvrdilo da će dovesti do izlaska iz krize. Jedna od njih je i finansijska injekcija od 100 hiljada maraka.

Iako im je prošlog petka isplaćena jedna plata, zaposleni ne vide dobru volju niti spremnost opštine da im pomogne da izađu iz dubioze. Dodaju i da su bili izloženi pritiscima i ucenama kako bi odustali od štrajka.

U Gacku je i predstavnica Granskog sindikata koja je rekla da će čekati do 9 časova da ih opštinsko rukovodstvo primi na sastanak koji su zatražili. Od toga će i zavisiti dalji potez štrajkača, dodala je.

Na ozbiljno stanje u gatačkom vodovodu pažnju javnosti su zaposleni skrenuli početkom decembra prošle godine kada su zaposleni protestovali prvi put. Tri i po meseca kasnije situacija se nije promenila, osim što radnici imaju manje strpljenja, ali i nade.

Stav opštinskog rukovodstva je da je štrajk kontraproduktivan i da neće doneti ništa dobro ni preduzeću ni zaposlenima.

Problemi u gatačkom vodovodu nisu od juče. Dubiozi preduzeća, pored loše poslovne politike i smanjenja prihoda kao poslednice gašenja preduzeća na području opštine, doprinelo je i prekomerno zapošljavanje. Radnici, pored plata, traže i odgovornost rukovodstva preduzeća, Nadzornog odbora i opštine kao većinskog vlasnika.

U međuvremenu je, na sastanku sa predstavnicima štrajkačkog odbora protekle sedmice, ostavku na mesto predstavnika državnog kapitala u preduzeću dao Jovan Kovačević, aktuelni predsednik SO Gacko.

 

Close