Zbog duga "Vodovoda" Bilećanima povećane cijene vode i kanalizacije

Zbog duga “Vodovoda” Bilećanima povećane cijene vode i kanalizacije

Kao što je i najavljeno prije nekoliko mjeseci, bilećki odbornici izglasali su juče poskupljenje cijena komunalnih usluga. Tako će, mjesto dosadašnjih 84 feninga po kubiku, domaćinstva u ovoj opštini od 1. februara vodu plaćati marku, za pravna lica ona će iznositi 3,60 KM, a za posebne ustanove 2,20 KM. Cijena kanalizacije za domaćinstva će od sada biti 35 feninga, za pravna lica 1 KM, a za posebne ustanove 70 feninga.

"Vodovod" Bileća (FOTO: Direkt)

Bilećki „Vodovod“ predložio je da cijena vode za domaćinstva poskupi na 1,10 KM, ali Skupština je odlučila da bude 10 feninga manja.

Poskupljenje cijena komunalnih usluga iz „Vodovoda“ su najavili još u novembru prošle godine, kada su sa „Elektro-Hercegovinom“ potpisali reprogram duga za struju za koji će morati da izdvajaju 16.592,50 maraka mjesečno u narednih 15 godina. Tada je bilo jasno da će ceh duga koji je tokom proteklih godina napravilo ovo preduzeće, morati da plate i građani.

Još neriješeni problemi sa vodovodnom mrežom

Na jučerašnjem skupštinskom zasjedanju bilo je i riječi o mještanima naselja Mrežica koji su se žalili da njihovih 25 domaćinstava već 20 dana ima konstantne prekide u vodosnabdijevanju. Razlog su, kažu, pumpe koje na niskim temperaturama ne rade kako treba, a „Vodovod“ nema stručnog radnika koji bi sanirao nastale kvarove.

Direktor bilećkog „Vodovoda“ Dalibor Koprivica za „Direkt“ tvrdi da je odgovornost održavanja pumpnih postrojenja u Mrežici isključivo nadležnost njenih mještana koji su korisnici ovog vodovoda.

„Oni su posebno udruženje korisnika vodovoda, ima ih pet takvih u Bileći. U Mrežici su posebni pumpni sistemi koji su nakon izgradnje nama dati na upravljanje. Međutim, mi nismo učestvovali u praćenju i kontroli ugradnje cjevovoda, niti instaliranja tih pumpi, a sada smo dobili na korištenje te vodovode, pa smo napravili ugovore sa korisnicima udruženja vodovoda u kojima se nismo obavezali da ćemo održavati te pumpne sisteme, jer nemamo kadar za to, niti smo bili u kontroli prilikom kupovine tih pumpnih postrojenja, ne znamo njihov kvalitet. Ipak, mi im, mimo naše obaveze, pošaljemo radnika da im pokuša pomoći iako nije obučen za to“, pojašnjava Koprivica.

Obučeni kadar za savremena pumpna postrojenja bilećki „Vodovod“ će dobiti tek kada osavremeni svoju mrežu. Prema Koprivicinim riječima, juče je sa Hidroelektranama na Trebišnjici (HET) dogovoreno da u naredne dvije godine one ulože 2 miliona maraka u rekonstrukciju ovog vodovoda.

„Taj projekat je uvršten u plan investicija HET-a za 2019. godinu, što je njihova obaveza iz potpisanog protokola o reprogramu duga za struju. Do 2020. godine trebala bi da bude urađena potpuna rekonstrukcija pumpnih postrojenja, izvorišta Oko i velikog dijela ove rovite, trošne mreže za koji se utvrdi da trebaju remont i rekonstrukcija. Pri ugradnji tog novog sistema vjerovatno će se ići na automatizaciju i monitoring, na digitalno nadgledanje, pa ćemo najvjerovatnije morati da zaposlimo i novo stručno lice koje bi radilo na njegovom održavanju “, kaže Koprivica za naš portal.

Novi sistem, dodaje on, „Vodovodu“ bi trebalo bi da obezbijedi uštedu struje, a mještanima Bileće bolji kvalitet vode.

Što se tiče projekta „Vodovod i kanalizacija“, kojim Bileća nakon više od stotinu godina treba da dobije novi cjevovod, kanalizaciju i da konačno riješi oticanje oborinskih voda, Koprivica kaže da on ne dobija mnogo informacija kada će biti završen, niti u kojoj je fazi. Podsjećamo, rokovi za njegov završetak probijeni su još u septembru prošle godine, a ulice u centru grada i dalje su nesređene i raskopane.

Close